ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПРИВЕТСТВИЕ КЪМ ГОСТИТЕ НА ОФИЦИАЛНИЯ ПРИЕМ НА РУСЕНСКАТА СВЕТА МИТРОПОЛИЯ – 19.10.2015 г.

20 октомври 2015 17:09, Русенска митрополия
ПРИВЕТСТВИЕ КЪМ ГОСТИТЕ НА ОФИЦИАЛНИЯ ПРИЕМ НА РУСЕНСКАТА СВЕТА МИТРОПОЛИЯ – 19.10.2015 г.

Ваше Превъзходителство госпожо консул,

Уважаеми представители на държавната власт в диоцеза на Русенска епархия,

Уважаеми събратя от Католическата църква, Арменската църква и от мюсюлманското вероизповедание,

Уважаеми дейци на просветата, науката, културата и бизнеса,

Уважаеми представители на медиите в гр. Русе,

Обични в Господа отци,

Госпожи и господа,

Радваме се, че и през настоящата година с духовно удовлетворение ви посрещаме с „Добре дошли” на традиционния официален прием на Русенската св. митрополия, който ни събира в празника на преподобния всебългарски закрилник св. Йоан Рилски Чудотворец.

Тази среща е изключително приятна за нас не само защото имаме възможността заедно да споделим радости и тревоги от забързаното ежедневие, но и за да покажем на нашите сънародници, че в българската дунавска столица Русе се стараем да живеем мирно и сплотено, без разлика от етнос и религия, социално положение и политически пристрастия.

За съжаление, в днешното тревожно време сме свидетели на все по-голям недоимък за стотици люде, живеещи на предела на бедността, а наред с това наблюдаваме и демонстрации на милосърдие от страна на публични личности, готови на благотворителност само тогава, когато усещат липсата на обществено внимание. А всъщност не е ли по-човешко и угодно Богу да вършим добри дела в постоянство – тихо и незабележимо, отколкото да правим това целенасочено и режисирано?

Благодарни сме на мнозината доброжелатели и приятели на Русенската митрополия, подкрепили социалните ни инициативи, чрез които скромно успяхме да подпомогнем десетки жители на епархията ни, виждайки в очите им благодарните сълзи на радост от споделени тревоги и християнска съпричастност.

Чрез спомоществователството на щедри благодетели през последните месеци успяхме да довършим немалко строителни работи в Басарбовския, Копривецкия и Каранвърбовския манастир, както и да стартираме ремонтни дейности в други храмове от епархията, останали да тънат в разруха и занемарение през последните десетилетия.

Сега отново бихме искали да повторим онова, което заявихме при встъпването си на древлепросиялия Русенски митрополитски престол, а именно, че вратите на Русенската св. митрополия ще бъдат широко отворени за всеки, който би желал да потърси тук съвет, съдействие или утеха, като ще се постараем да се отзовем според възможностите си на отправеното ни щение. Това потвърждаваме и днес, като се надяваме, че и вие се чувствате като у дома си в скромния ни митрополитски дом, прекарвайки приятни мигове в духовна атмосфера.

Особено сме щастливи да приветстваме днес директорите на училища, председателите на народни читалища, представителите на различни държавни и културни институции, представителите на бизнеса от нашия регион, както и всички гости – от различни сфери на обществото ни, за да затвърдим за пореден път нашето единство и сплотеност, стараейки се да подпомагаме взаимно своите бъдещи дейности и добротворни начинания.

Щастливи сме, че за да уважат тържеството ни, сред нас тази вечер са и архимандрит Симон, игумен на Бачковския манастир, архимандрит Атанасий, обгрижващ богослужебните нужди на сънародниците ни пребиваващи в гръцката столица Атина, както и добрите ни приятели от царствения град Велико Търново – акад. Иван Радев и проф. Невяна Дончева.

Не на последно място бихме желали да изкажем своята особена признателност на две уважавани дами от престолния ни град – г-жа Елена Атанасова и г-жа Диана Иванова, които съдействаха активно при провеждането на различни социално-благотворителни инициативи на Русенската св. митрополия, а наред с това вложиха немалко лични усилия и средства за подпомагането ни и в други наши начинания.

Още веднъж благодарим на всички вас, които приехте поканата ни да уважите с присъствието си официалния прием на Русенската св. митрополия, а наред с това споделяте и отбелязването на нашия скромен личен празник.

Добре дошли, скъпи гости!

 

 

« предишна новинаследваща новина »