ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Приветствени слова към софийските семинаристи в чест на патронния празник

20 октомври 2015 17:27, СДС
Паметна снимка

На 19 октомври Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" тържествено отбеляза своя патронен празник. Както всяка година, той бе почетен от голямо множество богомолен народ, духовенство и всички семинарски възпитаници, преподаватели и възпитатели.

Празничните богослужби бяха предстоявани от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, който по решение на Св. Синод е духовен надзорник на Софийската семинария.

След св. Литургия от името на Българския патриарх Неофит той прочете поздравителен адрес, а от свое име се обърна към семинаристите и с топло пастирско слово ги настави да бъдат ревностни и прилежни ученици, да се стремят към доброто знание и да възрастват телесно и духовно под покрова на свети Йоан Рилски.

След богослужебната възхвала на свети Йоан гостите бяха поканени на прием в аулата, организиран от семинарското ръководство.

По повод патронния празник на Софийската семинария бяха поднесени поздравления от г-жа Ваня Кастрева, зам.-министър на науката и образованието, в което се казва: “Вашето училище е било и е духовен стожер на българщината вече повече от век. Учениците избрали да преминат през духовната школа са били в челната редица на достойните българи, чийто пример трябва да се помни и следва от идващите поколения. Бъдете все така упорити в усвояването и отстояването на добродетелите и истините на вярата!“

От името на РИО София-град към МОМН бе поднесен поздравителен адрес, с който се пожелава: „Все така уверено да вървите по избрания от вас път и да бъдете достойни следовници на св. Йоан Рилски!“

Поздравления бяха получени от академичната общност на Богословския факултет и от кмета на район “Лозенец”, с които се отправят благопожелания за „здраве, духовни сили по пътя на богопознанието и духовно-просветното дело в полза на Българската църква и отечеството“.

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Г-жа Ваня Кастрева уважи празника на Софийската духовна семинарияГ-жа Ваня Кастрева и г-н КостадиновКъм семинарската аулаМитрополит Йоан в Софийската духовна семинарияМитрополит Йоан в Софийската духовна семинарияМитрополит Йоан в Софийската духовна семинарияМитрополит Йоан в Софийската духовна семинарияМитрополит Йоан в Софийската духовна семинарияМитрополит Йоан в Софийската духовна семинарияМитрополит Йоан в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияМитрополит Йоан в Софийската духовна семинарияМитрополит Йоан в Софийската духовна семинарияМитрополит Йоан в Софийската духовна семинарияМитрополит Йоан в Софийската духовна семинарияМитрополит Йоан в Софийската духовна семинарияМитрополит Йоан в Софийската духовна семинария
« предишна новинаследваща новина »