ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейски богослужения за преп. Йоан Рилски Чудотворец

21 октомври 2015 13:08, Пловдивска митрополия
Архиерейски богослужения за преп.Йоан Рилски Чудотворец

На 18 октомври, в навечерието на празника на свети Йоан Рилски Чудотворец, в пловдивския храм, носещ името на великия Божий угодник, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави празничната вечерня с петохлебие. Молитвено съучастие в светата богослужба взе Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит.

С архиерея съслужиха: свещеноиконом Виктор Христев - епархийски духовен надзорник, свещеноиконом Кристиян Садаков - председател на храм „Св. Йоан Рилски”, митрополитският протодякон Илиян Александров, дякон Младен Добрев и свещеници от града.

Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор ”Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

На богослужението присъстваха христолюбиви миряни, които отправиха благодарности и молитви към онзи, който повече от десет века закриля Отечеството ни и българския народ.

~~~~~~~

19 октомври e денят, в който Църквата и цялата българска земя се прекланят пред своя небесен покровител и неуморен застъпник пред Бога - преподобни Йоан Рилски Чудотворец.

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави архиерейската света Литургия в храм „Св. Йоан Рилски” в град Пловдив.

С архиерея съслужиха: Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов - протосингел при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Виктор Христев - епархийски духовен надзорник, свещеноиконом Тодор Хаджиев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Кристиян Садаков - председател на храм „Св. Йоан Рилски”, храмовото духовенство и свещеници от града.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Множество миряни молитвено участваха в светата богослужба, дошли да почетат паметта на св. Йоан Рилски Чудотворец и да се вдъхновят в своя духовен живот от благодатния пример на светеца.

Правоправещият архиерей на Пловдивска епархия митрополит Николай в празнично слово се обърна към богомолния народ с думите: „Светлината в мрака свети и мракът я не обзе”(Йоан. 1:5). Така засия светлината на свети Йоан Рилски в мрака на безбожието в нашия народ, за да обърнем очите на сърцата си към високата Рилска пустиня и да почерпим светлина за разума и топлина за чувствата. Благодарни сме всякога, но особено в деня на свети Йоан Рилски за божествената милост, проявена към нашия народ. Не само да имаме светлината на православната вяра, но и да имаме ярки звезди на небосклона на българската святост, какъвто е свети Йоан Рилски, който с невеществената светлина на добродетелите, на чистата си вяра, на равноангелския и монашески подвиг да топли сърцата ни, да просвещава разума ни и да бъде покровител на нашия православен български народ.

Да бъде застъпник пред Бога за мир, добруване, изцерение от болести и душевно спасение. Всебългарски закрилник, всебългарски светилник, нетленно кандило, чиято светлина никога няма да залезе в душите и сърцата на всички, които с вяра, благоговение, със страх Божий почитаме и се покланяме пред благодатния Божий угодник - свети Йоан Рилски Чудотворец”.

Духовното тържество завърши с многолетствие, прогласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

 

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/995-18102015g-praznichna-vechernya-s-petohlebie-v-hram--sv-ioan-rilski--grad-plovdiv-.html

 

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/996-19102015g-arhiereiska-sveta-liturgiya-v-hram--sv-ioan-rilski--grad-plovdiv-.html

 

 

Снимки

Архиерейски богослужения за преп.Йоан Рилски ЧудотворецАрхиерейски богослужения за преп.Йоан Рилски ЧудотворецАрхиерейски богослужения за преп.Йоан Рилски ЧудотворецАрхиерейски богослужения за преп.Йоан Рилски ЧудотворецАрхиерейски богослужения за преп.Йоан Рилски ЧудотворецАрхиерейски богослужения за преп.Йоан Рилски ЧудотворецАрхиерейски богослужения за преп.Йоан Рилски ЧудотворецАрхиерейски богослужения за преп.Йоан Рилски ЧудотворецАрхиерейски богослужения за преп.Йоан Рилски ЧудотворецАрхиерейски богослужения за преп.Йоан Рилски ЧудотворецАрхиерейски богослужения за преп.Йоан Рилски ЧудотворецАрхиерейски богослужения за преп.Йоан Рилски ЧудотворецАрхиерейски богослужения за преп.Йоан Рилски ЧудотворецАрхиерейски богослужения за преп.Йоан Рилски ЧудотворецАрхиерейски богослужения за преп.Йоан Рилски ЧудотворецАрхиерейски богослужения за преп.Йоан Рилски ЧудотворецАрхиерейски богослужения за преп.Йоан Рилски ЧудотворецАрхиерейски богослужения за преп.Йоан Рилски Чудотворец
« предишна новинаследваща новина »