ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Втора част на Богородичния акатист в София

26 февруари 2010 19:41, Софийска митрополия
Втора част на Богородичния акатист в София

„Радвай се ключе на Христовото царство; радвай се надеждо на вечните блага!”

Тази вечер в столичния храм „Покров Богородичен” бе отслужена втората част на Богородичния акатист. Според предвидената програма на Софийска св. митрополия за съборните богослужения по време на Великия пост и с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим последованието бе извършено от Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум, главен секретар на Св. Синод.

На вечерното богослужение молитвено участие взеха Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Григорий, протосингел на Софийска митрополия, храмовото духовенство и столични свещеници. Песнопенията на акатиста, както и молебният канон бяха изпълнени от Свещеническия хор, ръководен от протойерей Кирил Попов, заедно с клиросни певци от различни столични църкви. Храмът, посветен на Божията Майка, бе подобаващо украсен със свежи цветя. В центъра на храма бе поставен аналой с прекрасно украсена с лалета акатистна икона. Всичко това допринесе за празничното молитвено настроение на многобройните богомолци, дошли от цяла София. Миряните заедно с певците вдъхновено отпяваха припевите: „Равай се, Невесто неневестна” и „Алилуия”. Към християните, дошли в тази петъчна вечер, с възхвално слово за св. Богородица се обърна главният секретар на Светия Синод, Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум. В него той каза, че майчинската обич на Пресвета Богородица винаги е насочена към вярващите. Тя се отзовава на всяка скръб, винаги когато бъде призована молитвено.

„Нека следваме гласа на светата Църква, нека търсим помощта на Божията Майка и възнасяме нашите молитвени славословия към нея с твърда убеденост, че тя ще ни помогне чрез божествената сила на своя Син Господ Иисус Христос! Да възкликнем към пречистата Дева с молитвеното величание на светата Църква и да я възпеем: „Радуйся всех родов веселие!”- завърши архиереят. /цялото слово може да видите в края/

Според установена традиция в дните, когато се чете Богородичният акатист, християните носят хлябове в църквата, с което изразяват своята благодарност и молитвено прошение към Божията Майка. След отпуста на Малкото повечерие в храма бе отслужено петохлебие. Мнозина от миряните бяха донесли хлябове в знак на почит и голяма любов към светата Дева.

 

 

 

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Храм "Покров Богородичен" в СофияПосрещане на Негово Преосвещенство Стобийски епископ НаумПосрещане на Негово Преосвещенство Стобийски епископ НаумВтора част на Богородичния акатист в храм "Покров Богородичен" в София Стобийски епископ Наум благославя вярващите в храмаВтора част на Богородичния акатист в храм "Покров Богородичен" в София  Свещеници и миряни пеят на клиросаИкона на св. Богородица с Младенеца  Втора част на Богородичния акатист в храм "Покров Богородичен" в София   Втора част на Богородичния акатист в храм "Покров Богородичен" в София   Втора част на Богородичния акатист в храм "Покров Богородичен" в София   Втора част на Богородичния акатист в храм "Покров Богородичен" в СофияВтора част на Богородичния акатист в храм "Покров Богородичен" в СофияВтора част на Богородичния акатист в храм "Покров Богородичен" в СофияНегово Преосвещенство Стобийски епископ НаумВтора част на Богородичния акатист в храм "Покров Богородичен" в СофияВтора част на Богородичния акатист в храм "Покров Богородичен" в СофияНегово Преосвещенство Стобийски епископ Наум проповядваНегово Преосвещенство Стобийски епископ Наум проповядваМолитва към Пресвета БогородицаБоголюбивият народ в храмаСвещеници и миряни пеят на клиросаОтпустНегово Преосвещенство Знеполски епископ Йоано.Николай Танев - предстоятел на храм “Покров Богородичен-Всех Скорбящих Радост”Втора част на Богородичния акатист в СофияВтора част на Богородичния акатист в СофияВтора част на Богородичния акатист в СофияВ очакване за поклонение на чудотворната икона на Пресвета Богородица „Неувяхващ цвят”Поклонение на чудотворната икона на Пресвета Богородица „Неувяхващ цвят”Втора част на Богородичния акатист в храм "Покров Богородичен" в София"Тиха" светлина озарява храма

Файлове

Microsoft Word Document
« предишна новинаследваща новина »