ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

КОМЮНИКЕ на ПЕТОТО ВСЕПРАВОСЛАВНО ПРЕДСЪБОРНО СЪВЕЩАНИЕ

21 октомври 2015 16:20, Българска Патриаршия
Паметна снимка от Петото всеправославно предсъборно съвещание в Шамбези, 10-17.10.2015 г.

Петото всеправославно предсъборно съвещание, свикано от Негово Светейшество Вселенския патриарх г. г. Вартоломей и със съгласието на Блаженейшите предстоятели на поместните православни църкви, изразено по време на тяхното свещено събрание във Фенер от 6 до 9 март 2014 г., се проведе в Православния център на Цариградска патриаршия в Шамбези, Женева, от 10 до 17 октомври 2015 г.

Дейността на съвещанието започна с междуправославно архиерейско съслужение (света Литургия) в светия ставропигиален храм „Св. ап. Павел“ в неделята на светите богоносни отци от Седмия вселенски събор в Никея и се проведе под председателството на Негово Високопреосвещенство Пергамския митрополит г. Йоан, който поради възпрепятстване в последните два дена беше заместен в председателството от втория член на делегацията на Вселенската патриаршия, Високопреосвещения митрополит за Франция г. Емануил, в сътрудничество със секретаря по подготовката на Светия и велик събор на Православната църква, Високопреосвещения митрополит за Швейцария г. Йеремия. В работата на съвещанието взеха участие делегации на всички автокефални православни църкви.

Предстоятелите на поместните православни църкви изпратиха послания до участниците в съвещанието, които бяха прочетени на заседанията. Членовете на съвещанието изпратиха послание-отговор до всички предстоятели на православните църкви, изпросвайки техните молитви и благослов за успешна работа на съвещанието.

Предмет на Петото предсъборно всеправославно съвещание, съгласно волята на предстоятелите, беше обсъждането и окончателното одобрение 1) на подготвения от Междуправославната подготвителна комисия (2009 г.) текст за „автономията и начина на нейното прогласяване в Православната църква”, и 2) на единодушно приетите изменения (в другите текстове), изготвени на Второто и Третото всеправославно предсъборно съвещание (1982 г. и 1986 г.), които формулира специалната междуправославна комисия на своите три заседания (2014 г. и 2015 г.).

Съвещанието разгледа текста „За автономията и начина на нейното прогласяване в Православната църква“ и текстовете, изготвени от Междуправославната подготвителна комисия на заседанията ѝ в Шамбези, по въпросите: 1) Отношението (връзките) на Православната църква с останалия християнски свят, 2) Мисията на православната църква в съвременния свят и 3) Важността на поста и неговото спазване днес. В тези текстове бяха внесени разяснения, (по-малки или по-големи) допълнения и поправки.

Съвещанието прие единодушно текстовете „За автономията и начина на нейното прогласяване в Православната църква“, „Отношенията (връзките) на Православната църква с останалия християнски свят“ и „Важността на поста и неговото спазване днес“. Текста „Мисията на Православната църква в съвременния свят“ не бе подписан от църквите на Русия и Грузия.

Шамбези, Женева, 16 октомври 2015 г.

Председателстващ съвещанието

+ Митрополит за Франция Емануил

 

 

« предишна новинаследваща новина »