ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българският патриарх Неофит взе участие в празника на град Дупница

20 октомври 2015 22:25, Софийска митрополия
Българският патриарх Неофит взе участие в празника на град Дупница

На 19 октомври Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит посети Дупнишка духовна околия и взе участие в празника на гр. Дупница – център на архиерейското наместничество. Той бе посрещнат от стотици вярващи, които един през друг се опитваха да му целунат ръка и получат архипастирска благословия, или поне да се докоснат до дрехата му.

Тази година се навършват 120 години от освещаването на централния храм „Св. Георги“, а 19 октомври е обявен за Ден на града.

Св. Литургия в чест на всебългарския светец бе възглавена от софийския викарий - Браницки епископ Григорий. В богослужението заедно с него взеха участие протойерей Георги Паликаров, архиерейският наместник и духовници от града.

Негово Светейшество патриарх Неофит се поклони на чудотворната икона на св. Йоан Рилски в храма, която до момента e пазена в специално хранилище, след като бе реставрирана в музея в Кюстендил, и отдавна не е изнасяна за поклонение на вярващите. Тя е изографисана от Никола Образописов специално за дупнишкия храм през от 1886 г.

В края на Литургията патриарх Неофит поздрави събралото се множество, като им припомни думите и живота на почитания днес български покровител.

„Пожелавам на дупничани да обичат храма, който днес навършва 120 години, да подпомагат нуждаещите се и да бъдат щастливи! Колкото повече са посещаващите храма, толкова по-добре едни други ще се утвърждават във вярата и добродетелния живот”, каза патриархът.

След това пред храма бе отслужен Молебен за здраве и благополучие, в който молитвено се включиха стотици граждани и гости на града.

Празникът на Дупница продължи на централния площад „Свобода” с програма, представена от ученици от местни училища и творчески състави от околията, а патриарх Неофит заедно с придружаващите го лица се отправи към Рилската света обител. Там бе посрещнат от Рило-манастирското братство и се поклони пред раката с мощите на всебългарския покровител и закрилник - св. Йоан Рилски Чудотворец.

 

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Здравко Кънев, Ангел Младенов

 

 

Снимки

Българският патриарх Неофит взе участие в празника на град Дупница Българският патриарх Неофит взе участие в празника на град Дупница Българският патриарх Неофит взе участие в празника на град Дупница Българският патриарх Неофит взе участие в празника на град Дупница Българският патриарх Неофит взе участие в празника на град Дупница Българският патриарх Неофит взе участие в празника на град Дупница Българският патриарх Неофит взе участие в празника на град ДупницаБългарският патриарх Неофит взе участие в празника на град ДупницаБългарският патриарх Неофит взе участие в празника на град ДупницаБългарският патриарх Неофит взе участие в празника на град ДупницаБългарският патриарх Неофит взе участие в празника на град ДупницаБългарският патриарх Неофит взе участие в празника на град ДупницаБългарският патриарх Неофит взе участие в празника на град ДупницаБългарският патриарх Неофит взе участие в празника на град ДупницаБългарският патриарх Неофит взе участие в празника на град ДупницаБългарският патриарх Неофит взе участие в празника на град ДупницаБългарският патриарх Неофит взе участие в празника на град ДупницаБългарският патриарх Неофит взе участие в празника на град ДупницаБългарският патриарх Неофит взе участие в празника на град ДупницаБългарският патриарх Неофит взе участие в празника на град ДупницаБългарският патриарх Неофит взе участие в празника на град ДупницаБългарският патриарх Неофит взе участие в празника на град ДупницаБългарският патриарх Неофит взе участие в празника на град ДупницаБългарският патриарх Неофит взе участие в празника на град ДупницаБългарският патриарх Неофит взе участие в празника на град ДупницаБългарският патриарх Неофит взе участие в празника на град ДупницаБългарският патриарх Неофит взе участие в празника на град ДупницаБългарският патриарх Неофит взе участие в празника на град ДупницаБългарският патриарх Неофит взе участие в празника на град ДупницаБългарският патриарх Неофит взе участие в празника на град ДупницаБългарският патриарх Неофит взе участие в празника на град ДупницаБългарският патриарх Неофит взе участие в празника на град ДупницаБългарският патриарх Неофит в Рилската света обителБългарският патриарх Неофит в Рилската света обител Българският патриарх Неофит в Рилската света обител Българският патриарх Неофит в Рилската света обител Българският патриарх Неофит в Рилската света обител Българският патриарх Неофит в Рилската света обител Българският патриарх Неофит в Рилската света обител Българският патриарх Неофит в Рилската света обител Българският патриарх Неофит в Рилската света обител Българският патриарх Неофит в Рилската света обител Българският патриарх Неофит в Рилската света обител Българският патриарх Неофит в Рилската света обител Българският патриарх Неофит в Рилската света обител Българският патриарх Неофит в Рилската света обител Българският патриарх Неофит в Рилската света обител Българският патриарх Неофит в Рилската света обител
« предишна новинаследваща новина »