ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПРОГРАМА на посещението на Вселенския патриарх Вартоломей в България

21 октомври 2015 15:37, Българска Патриаршия

Б Ъ Л Г А Р С К А П А Т Р И А Р Ш И Я

С В . С И Н О Д

 

Канцеларията на Св. Синод на Българската православна църква - Българска Патриаршия съобщава, че по покана на Българския патриарх Неофит и Високопреосвещените синодални митрополити на 07 ноември т.г. на официално мирно посещение в България ще пристигне Негово Светейшество Вартоломей І – Архиепископ на Константинопол – Новия Рим и Патриарх Вселенски с придружаваща го досточтима делегация на Вселенската Патриаршия. Историческата визита на Предстоятеля на посестримата първенствуваща Православна църква в Константинопол ще продължи до 10 ноември т.г. – включително.

 

Програмата по посещението на Светейшия патриарх Вартоломей предвижда следните събития от значим църковно-обществен характер:

 

1) 8 ноември (неделя) – Архангеловден

- 09.10 ч. – Посрещане пред всебългарската национална катедрала „Св. Александър Невски“ на Вселенския патриарх Вартоломей и Българския патриарх Неофит.

- 09.30 ч. - Отслужване на Съборна св. Литургия в Патриаршеската катедрала ставропигиалния храм паметник „Св. Александър Невски“, възглавена от двамата Светейши Патриарси – Константинополски и Вселенски Вартоломей и Български Неофит.

- 12.30 ч. - Среща-благослов на Вселенския патриарх Вартоломей с деца на загинали служители от системата на МВР в салон на Гранд хотел „София“.

2) 9 ноември (понеделник)

- 10.00 ч. – Начало на академична церемония по присъждането на почетното научно звание „Доктор хонорис кауза“ на Вселенския патриарх Вартоломей І в Голямата зала на Българската академия на науките.

- 14.30 ч. – Посрещане на Вселенския патриарх Вартоломей пред сградата на Президентството на Р. България.

- 15.15 ч. – Официално приветствие на Държавния глава на Републиката – Президента Росен Плевнелиев към Вселенския патриарх Вартоломей в Гербовата зала на Президентството след проведена между тях среща „на четири очи“.

- 18.00 – 19.00 ч. - Брифинг на Вселенския патриарх Вартоломей за представители на български и чуждестранни средства за масова информация в зала „София“ на Гранд хотел „София“.

3) 10 ноември (вторник)

- 08.30 – 09.10 ч. – Среща между Бойко Борисов, министър-председател на Р. България, и Вселенския патриарх Вартоломей.

- 10.50 ч. – Поклонническо посещение на Вселенския патриарх Вартоломей в Троянския ставропигиален манастир „Успение Богородично“ и извършване на молитвено възпоменание при гроба на най-дълго първосветителствалия на българския патриаршески престол блаженопочинал и приснопаметен Български патриарх Максим.

- Предвид, както динамиката и непредвидимостта на времето, така и на сериозната натовареност на ангажиментите предстои уточнение за възможностите за провеждане на евентуална среща между Бойко Борисов, Министър-председател на Р. България, и Вселенския патриарх Вартоломей за следобедните часове на 10 ноември т.г.

Най-учтиво приканваме представителите на средствата за масово осведомяване, желаещи да присъстват на Брифинга, даден от Вселенския патриарх Вартоломей, на 9 ноември т.г от 18.00 ч. в Гранд хотел „София“, да заявят своето намерение в Деловодството на Канцеларията при Св. Синод чрез подаването на надлежни акредитивни писма.

От Канцеларията

 

 

« предишна новинаследваща новина »