ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Митрополит Николай ще помене архиепископ Серафим в храм „Св. Димитър”

27 февруари 2010 00:23, Пловдивска митрополия
Храм "Св. Димитър", Пловдив

60 години от блажената кончина на архиепископ Серафим Соболев се навършват на 26 февруари 2010 г. Владика Серафим е прекарал 29 години от живота си в България и е обикнал нашата «хорошая сторонушка» като свое второ отечество. Тук той е написал богословските си трудове, наставлявал е и възпитавал духовни чеда, които пазят и предават искрици от неговата светоотеческа духовност, за да остане ненарушена живата верига на православната приемственост. Управлявал е руските църковни общини в България. Погребан е в храма към Руското подворие „Св. Николай Мирликийски” в София.

Пловдивският митрополит Николай ще отслужи панихида в памет на архиепископ Серафим в храм „Св. великомъченик Димитър” в Старинен Пловдив – в руската църква, както я знаят старите пловдивчани от времето, когато е преотстъпена за ползване от руската колония в града. Това са годините от 1922 до 1964 г. – време, което архиепископ Богучарский Серафим посвещава на най-великото благо - на Христа, живот само за слава Божия, за полза на Православната църква.

Архиепископ Серафим, със светско име Николай Борисович Соболев, е роден в Рязан на 1/14 декември 1881 г. Бил е 11-то дете в семейството. Още от ранните му години върху него бил печатът на Божието избраничество. Тих, ласкав и отзивчив към околните, той бил необикновено сериозен за възрастта си. Учил се в Петербургската духовна академия. В последната година на своето следване приел монашество с името Серафим. За Русия тези години били тежки и съдбоносни. Семинаристите и студентите често ставали жертва на усилената революционна пропаганда и анархистичните брожения. Вълната на емиграцията отвела епископ Серафим първо в Цариград, а после, само за няколко месеца, в Богословското училище на остров Халки. През май 1921 г. той бил назначен от Задграничното църковно управление за настоятел на храма «Св. Николай Мирликийски Чудотворец» при руското посолство в София и на руския манастир «Св. Александър Невски» в Ямбол, а три месеца по-късно - за управляващ руските църковни общини в България. Владика Серафим е бил по природа с мек и кротък характер. И Бог прославил верността му, като призовал светлата му душа именно в Неделята на светото Православие, на 13/26 февруари 1950 г.

 

 

« предишна новинаследваща новина »