ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Възпоменание за архиепископ Серафим Соболев в София

27 февруари 2010 18:10, Българска Патриаршия
Архиепископ Серафим Соболев

На 26 февруари (13 февруари ст. ст.) се навършват 60 години от кончината на архиепископ Серафим Соболев – владика Серафим, както с обич го наричат стотици българи и руснаци, които с молитва прибягват към неговото небесно застъпничество и получават помощ и утеха от Бога.

В храма към Руското подворие „Св. Николай” в София, където архиепископ Серафим години наред е предстоял пред светия Престол и където се намира гробът му, днес, в деня, когато Църквата ни чества неговата кончина, духовенство и миряни се събраха, та в молитва да почетат приснопаметния архиепископ Серафим и да изпросят от Бога упокоение на душата му там, където се покоят светите Божии угодници.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим светата Литургия в този ден бе отслужена от преосвещения Стобийски еп. Наум, главен секретар на Светия Синод, преосвещения Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит, архим. Теофан и свещенослужителите при храма во главе с йеромонах Зотик /Гаевски/, предстоятел на храма и и. д. представител на Московската патриаршия при Българската патриаршия. Молитвено участие в богослужбата взе и Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий.

Пред препълнилите храма богомолци епископ Йоан във вдъхновено слово припомни трънливия и нелек житейски път на владика Серафим, който, с боговдъхновението на чистите по сърце, съумява да долови и най-малките догматически отклонения във вярата и по убедителен начин с богоозарен ум и слово да защити чистотата на Православието.

Еп. Йоан изтъкна, че между многото добродетели на архиепископ Серафим особено се открояват неговата ангелска чистота и целомъдрие, които му дават възможност да проникне в дълбочината на духовното знание и да долови тънкостите на богословието. Така той съумява да изобличи софийната ерес на парижкия богослов протойерей Сергий Булгаков и за своя научен труд на тази тема е удостоен с магистърска степен по богословие.

След светата Литургия предстоятелят на храма йеромонах Зотик /Гаевски/ прикани духовенството и миряните да слязат в криптата, където се намира гробът на архиепископ Серафим Соболев. Там бе отслужена панихида в негова памет. Помещението при гроба и преддверието се изпълниха с богомолци, които със свещи в ръка и сведени глави присъединиха своите молитви към моленията на духовенството.

По Божи промисъл онзи, който защити истината за София – Божията Премъдрост, се сподоби от Бога да завърши жизнения си път и да намери вечен покой в града, носещ името на Божията Премъдрост – София. Гробът на владика Серафим от деня на неговата кончина 13/26 февруари 1950 г. до днес е неизчерпаем източник на благодат и чудеса.

Разказват, че преди кончината на владика Серафим негови пасоми го запитали: „Кой сега ще се моли за нас, владико?”, а той им отговорил: „Ако имам дръзновение пред Бога, пишете ми писма и аз ще ви отговарям”. Когато и да влезете в криптата на храма, ще видите хора, приседнали край масата и пишещи своите прошения, които оставят при гроба на архиепископ Серафим. Верен на обещанието си, както приживе, така и след смъртта си владика Серафим помага на всички, които с вяра се обръщат с молитва към него и изплакват мъката и утежненията си, просейки застъпничеството му.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Храм „Св. Николай” към Руското подворие в СофияПосрещане на Негово Преосвещенство Стобийски епископ НаумПосрещане на Техни Преосвещенства Стобийски епископ Наум и Знеполски епископ ЙоанВземане на времеВъзпоменание за архиепископ Серафим Соболев в СофияВъзпоменание за архиепископ Серафим Соболев в СофияВъзпоменание за архиепископ Серафим Соболев в СофияТехни Преосвещенства Стобийски епископ Наум и Знеполски епископ Йоан Великият входВъзпоменание за архиепископ Серафим Соболев в СофияЦърковният хор към храма"Господи, Господи, призри с небесе и вижд…""Господи, Господи, призри с небесе и вижд…"Четене на апостолското четивоЧетене на св. ЕвангелиеВъзпоменание за архиепископ Серафим Соболев в СофияВъзпоменание за архиепископ Серафим Соболев в СофияНегово Преосвещенство Стобийски епископ НаумНегово Преосвещенство Знеполски епископ ЙоанВъзпоменание за архиепископ Серафим Соболев в СофияВелик входВелик входВелик входВелик входВъзпоменание за архиепископ Серафим Соболев в София"Христос посреде нас - И есть, и будет!"Символът на вяратаСимволът на вярата"Вземете, яжте, това е Моето тяло..."Твоя от ТвоихСо страхом Божиим, верою и любовию приступите!Со страхом Божиим, верою и любовию приступите!Причастяване на Божия раб Виктор-ЕмануилАнтидор и теплота (запивка)ОтпустНегово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан проповядваЙеромонах Зотик /Гаевски/, предстоятел на храма и и. д. представител на Московската патриаршия при Българската патриаршияВъзпоменание за архиепископ Серафим Соболев в СофияГробът на архиепископ Серафим Соболев в криптата на храмаВъзпоменание за архиепископ Серафим Соболев в СофияПортрет на архиепископ Серафим СоболевВъзпоменание за архиепископ Серафим Соболев в СофияПоклонение на гроба на архиепископ Серафим СоболевПоклонение на гроба на архиепископ Серафим Соболев
« предишна новинаследваща новина »