ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нов свещеник в Софийска епархия

24 октомври 2015 19:16, Весела Игнатова
Ик. Николай Танев и свещеник Лъчезар

На 24 октомври Църквата отбелязва празника в чест на иконата на Божията майка "Всех скорбящих радост”, а енорията на столичния храм „Покров Богородичен“ има своя втори храмов празник. По този повод Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, отслужи св. Литургия в красивия и благолепен храм. Заедно с него съслужиха софийският протосингел ставр. ик. Ангел Ангелов, ик. Николай Танев, предстоятел на храма, свещеник Георги Янъков от храмовото духовенство, свещеник Делян Цветков от княжевския храм и дякон Васил Танев. Множество миряни от цяла София дойдоха в столичния храм, за да вземат молитвено участие в празничната богослужба.

По време Литургията бе ръкоположен за свещеническо служение дякон Лъчезар Атанасов, родом от гр. Сандански. Той е завършил петгодишния курс на обучение в Софийската духовна семинария през 1995 г. и е придобил магистърска степен по богословие в Софийския университет през 2002 го. През годините след завършването на семинарията той работи като клиросен певец в столични храмове, а на 21 декември 2014 г. е ръкоположен за дякон.

Владиката след като го представи на църковното изпълнение, му отправи благопожелания за благодатно и спасително служение на Божията нива.

“Бъди образцов служител на св. oлтар, нека Божията Благодат се излее изобилно върху теб и удвоиш своето усърдие и ревност в служението... Отсега ще отвързваш и завързваш грехове - внимавай да не развържеш прибързано или да свържеш необмислено, защото ще носиш отговорност пред Бога и човешките души, които Бог ще ти повери като пастир да ръководиш. Винаги отправяй молитви към Господа, особено когато трябва да вземеш важно решение, съветвай се с опитни духовници, за да можеш да заслужиш име на добър пастир на богомолния народ!“ – каза владика и заедно с дякон Лъчезар влязоха в св. олтар, за да бъде извършено ръкоположението.

По време на свещеническото причащение проповед за празника произнесе иподякон Йордан Божилов, който припомни историята на днес честваната Богородична икона.

Много деца и миряни пристъпиха към светата Чаша, подготвени подобаващо с пост и изповед.

Към изпълнилите храма християни, в края на богослужението се обърна еп. Григорий и призова - всички онези, които са в скръб и печал, с вяра да удвоят молитвата си към Божията майка и да попросят, силно вярвайки, че ще получат помощ и закрила.

От името на църковното настоятелство с думи на благодарност и красив букет цветя се обърна предстоятелят – ик. Николай Танев.

С многолетствие завърши духовното тържество, а новоръкоположеният свещеник Лъчезар дълго раздаваше нафора, като получаваше поздравления и благопожелания.

Подробен фоторепортаж може да видите на Официалния сайт на Софийска митрополия.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Празник в храм "Покров Богородичен"Нов свещеник в Софийска епархияНов свещеник в Софийска епархияНов свещеник в Софийска епархия
« предишна новинаследваща новина »