ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българският патриарх Неофит упражни правото си на глас

25 октомври 2015 20:14, Весела Игнатова
Негово Светейшество патриарх Неофит упражни правото си на глас

Днес, 25 октомври, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит упражни правото си на глас за кмет и общински съветници, като изрично пожела да гласува и за референдум. Той даде своя вот в първа секционно-избирателна комисия в 6-о основно училище „Граф Игнатиев” в столицата.

„Гласувах България да бъде една още по-европейска и просперираща страна. Досега Църква и държава работеха добре, но се надявам, че занапред ще работим заедно още по-добре за доброто на Родината ни", изрази надежда Негово Светейшество пред журналистката богослов Силвия Николова, която попита:

- Ваше Светейшество, за какво гласувахте?

- Гласувах да бъдат църковно-държавните отношения издигнати на още по-високо ниво, независимо че и сега работим заедно добре. Бих искал обаче, контактите ни да бъдат още по-добри и градивни, за да стане родината ни още по-прекрасна, просперираща и още по-европейска държава. Ние сме дали много на Европа и в културно, и в духовно отношение. Не бива да забравяме това, напротив, това ни прави равноправни с останалите европейски страни.

- Какво предвиждате като начало да направите, след като стане ясен вотът, за подобряване на църковно-държавните отношения?

- Най-напред ние, в Светия Синод, ще изчакаме резултатите от изборите, а след това ще предприемем отново необходимите контакти и срещи, защото смятаме отново да повдигнем въпроса за въвеждането на предмета "Религия" в училищата. Това е много необходимо за духовността на младите хора.

- Мнозина критикуват младите хора, че са арогантни, че нямат памет за миналото, че ценностната им система е твърде противоречива. Споделяте ли това мнение?

- Младите хора са изключителни, не бива да ги съдим, но да ги разберем. Въвеждането на вероучение в училищата би ги подпомогнало в техния светоглед и формиране на ценностна система.

- Как можем да излезем от духовната криза?

- Като не забравяме Бога и Неговите заповеди, да не позволяваме нашите страсти да надделеят над любовта към Бога и нашите ближни. Ако позволим да ни завладее завистта, алчността и користта, това неизбежно ще ни доведе до страдания.

След като гласува патриарх Неофит се отправи към столичния храм "Св. Седмочисленици", в близост до избирателната секция и там се поклони на мощите на родните светители, които се покоят в храма на българската святост.

Снимки: Силвия Николова

 

 

Снимки

Негово Светейшество патриарх Неофит упражни правото си на гласНегово Светейшество патриарх Неофит упражни правото си на гласНегово Светейшество патриарх Неофит упражни правото си на гласНегово Светейшество патриарх Неофит упражни правото си на гласНегово Светейшество патриарх Неофит упражни правото си на гласНегово Светейшество патриарх Неофит упражни правото си на гласНегово Светейшество патриарх Неофит упражни правото си на гласНегово Светейшество патриарх Неофит упражни правото си на глас
« предишна новинаследваща новина »