ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Честит Димитровден! Храмов празник и офикия в столичния храм "Св. Димитър"

26 октомври 2015 19:08, Весела Игнатова
Храмов празник и офикия в столичния храм "Св. Димитър"

"Велик християнски празник на доблестния войн св. Димитър Солунски – покровител на своя град и наш покровител, на всички православни християни, които тачат Църквата. Да бъде честит този ден и светло да пазим паметта на св. великомъченик Димитър!" - това каза днес Негово Светейшество патриарх Неофит след празничната св. Литургия в столичния храм "Св. Димитър", в кв. "Хаджи Димитър". Българският патриарх за първи път дойде тук като кириарх на епархията и взе молитвено участие в богослужбата в чест на храмовия празник.

Храмът бе преизпълнен с богомолен народ, който с радостно вълнение приветства патриарха. Празничната литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с архиерея в богослужението взеха участие още множество предстоятели на софийски храмове, храмовото духовенство и двама дякони.

По време на литургията бяха постригани двама младежи от енорията за „четци и певци“ на БЦ. Това са Илия Великов и Йордан Василев от енорията, които са студенти първа година в Богословския факултет на СУ.

В края на литургията владика се обърна с празнично слово за живота на днес чествания великомъченик св. Димитър.

"Светецът войн имаше всички земни блага. Облечен беше и със слава, и с власт, и с богатство, но той презря всичко това, смятайки го за пречка... Раздал го, освободил се от него и живеейки с Христовите истини, придоби царството Божие. Нека му подражаваме, отправяйки молитви към него като бърз помощник и сигурен застъпник пред Господа и с ревност да вървим по тесния път към Царството Божие" - завърши словото си епископът.

Преди отпуста викарният епископ отличи с офикия „иконом” предстоятеля на тържествуващия храм - протойерей Антоний Алексиев. Епископ Григорий го представи на многолюдното църковно изпълнение, като подчерта грижите му за благолепието на храма и енорийската дейност.

"Знаем, че в този храм кипи активен енорийски живот, ръководен от предстоятеля. И само преди три дни осветихме новопостроения храм "Св. архангел Михаил" в гробищния парк "Малашевци", под неговото председателство и с неговите усилия завършен в срок. За тази негова ревност по храма Господен се взе решение да бъде отличен с офикия "иконом" - каза още епископът. И завърши: "Тази офикия да го задължава още по- ревностно да служи на светия олтар и да бъде един достоен пастир на словесното духовно стадо!"

С гръмко многолетствие завърши духовното тържество, а Българският патриарх Неофит даде своя първосветителски благослов на стотиците вярващи изпълнили храма.

Кириархът поздрави отец Антоний с офикията и му подари икона на св. Димитър Басарбовски. Поздрави и всички събратя, които взеха участие в св. Литургия, и всички братя и сестри, които така многолюдно се стекоха да почетат днешния празник, а те имаха възможност да се поклонят на частица от мощите на св. Димитър и св. Нестор, които се съхраняват в празнуващия храм.

Подробен фоторепортаж може да видите на Официалния сайт на Софийска митрополия http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/591-praznichn-bogosluzhenie-v-hram-sv-dimitar

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Храмов празник и офикия в столичния храм "Св. Димитър" Храмов празник и офикия в столичния храм "Св. Димитър" Храмов празник и офикия в столичния храм "Св. Димитър" Храмов празник и офикия в столичния храм "Св. Димитър" Храмов празник и офикия в столичния храм "Св. Димитър" Храмов празник и офикия в столичния храм "Св. Димитър" Храмов празник и офикия в столичния храм "Св. Димитър" Храмов празник и офикия в столичния храм "Св. Димитър" Храмов празник и офикия в столичния храм "Св. Димитър" Храмов празник и офикия в столичния храм "Св. Димитър" Храмов празник и офикия в столичния храм "Св. Димитър" Храмов празник и офикия в столичния храм "Св. Димитър" Храмов празник и офикия в столичния храм "Св. Димитър" Храмов празник и офикия в столичния храм "Св. Димитър" Храмов празник и офикия в столичния храм "Св. Димитър" Храмов празник и офикия в столичния храм "Св. Димитър" Храмов празник и офикия в столичния храм "Св. Димитър" Стотици вярващи почетоха св. Димитър
« предишна новинаследваща новина »