ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Съборна архиерейска св. Литургия по повод 140-годишнината от учредяването на Българската екзархия

28 февруари 2010 14:26, Българска Патриаршия
Съборна архиерейска св. Литургия по повод 140-годишнината от учредяването на Българската екзархия

Истинско тържество на съборността и патриаршеското достойнство на Българската православна църква бе светата Литургия в ПКСХП „Св. Александър Невски” в деня, в който честваме 140-годишнината от учредяването на Българската екзархия! Под куполите на патриаршеската катедрала се събраха в съслужение епархийските митрополити: Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, Варненски и Великопреславски Кирил, Великотърновски Григорий, Русенски Неофит, Неврокопски Натанаил, Плевенски Игнатий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий; преосвещените епископи: Стобийски Наум, Тивериополски Тихон, Левкийски Павел, Знеполски Йоан, както и архимандритите: Йоан, Григорий и Теофан, и свещенослужители от столични храмове.

В радостта на родната ни Църква влязоха и представителите на сестрите православни църкви при Българската патриаршия - ставроф. ик. Нелуц Опря, представител на Румънската патриаршия, и йером. Зотик (Гаевски), и. д. представител на Руската патриаршия.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим взе молитвено участие в празничната богослужба и отправи към насъбралото се множество своя архипастирски благослов: да пребъде през вековете Българската патриаршия!

В края на св. Литургия Негово Преосвещенство Стобийски еп. Наум, главен секретар на Светия Синод, прочете от амвона на храма „Патриаршеско и синодално послание по повод 140-годишнината от учредяването на Българската екзархия”, чийто пълен текст публикуваме.

След падането на България под турско робство Българската православна църква губи патриаршеското си достойнство и своята самостойност, и в течение на няколко столетия се намирала под юрисдикцията на Цариградската патриаршия. Това става причина с течение на времето българите в османската империя да бъдат отъждествявани с гърците, да бъдат наричани "рум-милети", т. е. гръцки народ и постепенно да престанат да бъдат считани за отделен народ.

Поколения духовно будни родолюбиви и христолюбиви българи будят със слово и дело паметта и самочувствието на изстрадалия български народ. Докато през 1870 г. със султански ферман турското правителство възстановява незаконно унищожената някога от самото него Българска патриаршия с титул "Българска екзархия". Съгласно чл. 10 на фермана в диоцеза й влизат всички български области. С този акт завоевателите официално признават пред света самостойната българската нация и меродавно определят нейните етнически граници.

С извоюването на собствената й самостойност, Българската православна църква постига и международно правно признание на българската нация и я консолидира пред света етнически, духовно, културно-исторически, териториално, подпомагайки по този начин извоюването и на политическото й самоопределение, свобода и независимост.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Атанас Димитров - АтаДим

 

 

Снимки

ПКСХП "Св. Александър Невски"Посрещане на Негово Светейшество патриарх МаксимПосрещане на Негово Светейшество патриарх МаксимСъборна архиерейска св. Литургия по повод 140-годишнината от учредяването на Българската екзархияСъборна архиерейска св. Литургия по повод 140-годишнината от учредяването на Българската екзархияСъборна архиерейска св. Литургия по повод 140-годишнината от учредяването на Българската екзархияНегово Високопреосвещенство Сливенски митрополит ЙоаникийМалък входМалък входПриидите, поклонимся и припадем ко ХристуПриидите, поклонимся и припадем ко ХристуСъборна архиерейска св. Литургия по повод 140-годишнината от учредяването на Българската екзархияСветий Боже, Светий Крепки, Светий Безсмъртни, помилуй нас.Призри с небесе Боже, и виж, и посети виноград сей, егоже насади десница Твоя!Призри с небесе Боже, и виж, и посети виноград сей, егоже насади десница Твоя!Призри с небесе, Боже, и виж, и посети виноград сей, егоже насади десница Твоя!Четене на АпостолаЧетене на св. ЕвангелиеСъборна архиерейска св. Литургия по повод 140-годишнината от учредяването на Българската екзархияВелик входВелик входВелик входВелик входХристос посреди нас. И есть, и будет.Христос посреди нас. И есть, и будет.Символът на вярата"Вземете, яжте - това е Моето тяло, което за вас се преломява, за опрощение на греховете!"Твоя от ТвоихНегово Високопреосвещенство Сливенски митрополит ЙоаникийСъборна архиерейска св. Литургия по повод 140-годишнината от учредяването на Българската екзархияХорът на ПКСХП "Св. Александър Невски" с диригент доц. Димитър ДимитровДоц. Димитър Димитров - диригент на хора на ПКСХП "Св. Александър Невски"Причастяване в светия олтарСо страхом Божиим, верою и любовию приступите!Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим благославя вярващитеНегово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит МаксимНегово Преосвещенство Стобийски еп. Наум чете от амвона „Патриаршеско и синодално послание по повод 140-годишнината от учредяването на Българската Екзархия”Съборна архиерейска св. Литургия по повод 140-годишнината от учредяването на Българската екзархия Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим благославя вярващитеНегово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит МаксимПричастяване на богомолния народПричастяване на богомолния народДаване на вярващите на антидор/нафораПКСХП "Св. Александър Невски"
« предишна новинаследваща новина »