ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриарх Неофит прие представители на Руската православна църква и на Православната църква на Чешките земи и Словакия

27 октомври 2015 14:01, Отдел "Връзки с обществеността"
Паметна снимка

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прие днес Техни Високопреосвещенства Вилнюски и Литовски архиепископ Инокентий – Руска православна църква, и Михайловско-Кошицки архиепископ Георгий – оглавяващ отдела по външно-църковни връзки при Православната църква на Чешките земи и Словакия, Негово Високопреподобие архимандрит Серафим (Шемятовски) - представител на Православната църква на Чешките земи и Словакия при Московската патриаршия, протойерей Владимир Селявко - секретар на Вилнюско-Литовска епархия по външно-църковни връзки. Те, с благословението на Негово Светейшество Руския патриарх Кирил и Негово Блаженство митрополита на Чешките земи и Словакия Ростислав, са на официално посещение в България по покана на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан. По време на престоя си в България взеха участие в св. Литургия за Димитровден в катедралния храм на Видин „Св. Димитрий Солунски” и празника на крайдунавския град, както и в св. Литургия в Руското патриаршеско подворие в София на 25 октомври и в днешния ден.

Чуждестранните гости бяха придружавани от Негово Високопреподобие архим. Филип (Василцев) – представител на Московската патриаршия при Българската патриаршия, и секретаря на подворието йером. Зотик (Гаевски).

В срещата взеха участие и викарният епископ Браницки Григорий, архим. Герасим – гл. секретар на Св. Синод и др.

Като благодари за братската подкрепа от страна на БПЦ към Православната църква на Чешките земи и Словакия в сложната ситуация, в която се намира, архиепископ Георгий връчи на светейшия патриарх Неофит от името на Негово Блаженство митрополита на Чешките земи и Словакия Ростислав и техния Свети Синод орден „Св. Ростислав – І степен, златен”. Отличието е в знак на внимание към патриарх Неофит за заслугите му към Православната църква на Чешките земи и Словакия и по повод 70-годишния му юбилей.

Архиепископ Инокентий изрази задоволството си, че вече е определен и от страна на БПЦ и от страна на РПЦ съставът на смесената комисия по канонизацията на архиепископ Серафим (Соболев) и въпросът с официалното прославление на толкова почитания в България Божий угодник и чудотворец. "Владика Серафим е изключително почитан в България, особено от младежите, които често прибягват към молитвената му подкрепа" - заяви патриарх Неофит. Архиепископът на Литва подари на Българския патриарх в памет от срещата им икона на светите Вилнюски мъченици Антоний, Йоан, Евстатий, чиито нетленни мощи са в катедралния храм на Вилнюс «Св. Дух».

В хода на разговора патриарх Неофит сподели пред гостите добрите отношения със светската власт, на които се радва БПЦ, както и подрепата и сътрудничеството с общинската власт на столицата, правителството на Р България и Президентството на страната.

Текст: Александра Карамихалева - нач.-отдел «Връзки с обществеността» при Св. Синод на БПЦ
Снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Патриарх Неофит прие представители на Руската православна църква и на Православната църква на Чешките земи и Словакия Патриарх Неофит прие представители на Руската православна църква и на Православната църква на Чешките земи и Словакия Патриарх Неофит прие представители на Руската православна църква и на Православната църква на Чешките земи и Словакия Патриарх Неофит прие представители на Руската православна църква и на Православната църква на Чешките земи и Словакия Патриарх Неофит прие представители на Руската православна църква и на Православната църква на Чешките земи и Словакия Патриарх Неофит прие представители на Руската православна църква и на Православната църква на Чешките земи и Словакия Патриарх Неофит прие представители на Руската православна църква и на Православната църква на Чешките земи и Словакия Патриарх Неофит прие представители на Руската православна църква и на Православната църква на Чешките земи и Словакия Патриарх Неофит прие представители на Руската православна църква и на Православната църква на Чешките земи и Словакия Патриарх Неофит прие представители на Руската православна църква и на Православната църква на Чешките земи и Словакия Патриарх Неофит прие представители на Руската православна църква и на Православната църква на Чешките земи и Словакия Патриарх Неофит прие представители на Руската православна църква и на Православната църква на Чешките земи и Словакия Патриарх Неофит прие представители на Руската православна църква и на Православната църква на Чешките земи и Словакия Негово Светейшество патриарх НеофитПатриарх Неофит прие представители на Руската православна църква и на Православната църква на Чешките земи и Словакия Патриарх Неофит прие представители на Руската православна църква и на Православната църква на Чешките земи и Словакия Патриарх Неофит прие представители на Руската православна църква и на Православната църква на Чешките земи и Словакия Патриарх Неофит прие представители на Руската православна църква и на Православната църква на Чешките земи и Словакия Патриарх Неофит прие представители на Руската православна църква и на Православната църква на Чешките земи и Словакия Патриарх Неофит прие представители на Руската православна църква и на Православната църква на Чешките земи и Словакия Дар за Негово СветейшествоОрден „Св. Ростислав – І степен, златен”
« предишна новинаследваща новина »