ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейски богослужения за св. вмчк Димитрий Мироточиви

28 октомври 2015 10:52, Пловдивска митрополия
Архиерейски богослужения за св. вмчк Димитрий Мироточиви

На 25 октомври в храм „Св. Димитър” в Асеновград Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави Празнична вечерня с петохлебие в прослава на свети Димитрий Мироточиви Солунски Чудотворец.

Молитвено участие в богослужението взе Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит.

С архиерея съслужиха: ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов - протосингел при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Виктор Христев - епархийски духовен надзорник, ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев - архиерейски наместник на Асеновградска духовна околия, дяконите Младен Добрев и Ангел Ангелов и свещеници от града.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

В края на богослужението владиката се обърна към множеството богомолци със слово, в което акцентира върху живота, подвизите, добродетелите и чудесата на светия страстотерпец и каза:

„Да почитаме свети Димитрий, защото неговият пример на вяра, надежда и любов ни е нужен днес. Той има дръзновение пред Бога да се моли за всички, които го обичаме, които в своя религиозен опит от общението си със свети Димитрий са разбрали, че той наистина е Чудотворец. По неговите молитви Бог да ви изцери от всяка болест и всяка немощ, защото Господ е Лекар на лекарите и той изцерява всяка болка и немощ у човека. Молитвено свети Димитрий да бди над вас, над вашите домове и вашите чада, да ви закриля и брани от всяко зло”.

 

26 октомври е денят, в който Православната ни църква почита паметта на свети Димитрий Мироточиви Солунски Чудотворец.

Тържествен камбанен звън огласи двора на храм „Свети Димитър” в село Тополово, Асеновградска духовна околия, където Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави архиерейската света Литургия.

С архиерея съслужиха: Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов - протосингел при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Виктор Христев - епархийски духовен надзорник, ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев - архиерейски наместник на Асеновградска духовна околия, дяконите Младен Добрев и Ангел Ангелов и свещеници от околията.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

В края на светата Литургия Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отличи с офикия ”протойерей” свещеник Георги Николов, служащ в храм „Св. Димитър” - Асеновград и в храм „Св. Димитър” - село Тополово, и свещеник Никола Янев, служащ в храм „Св. пророк Илия” в село Нареченски бани. Владиката пожела на новите протойереи с още по-голямо дръзновение, ревност, послушание и кротост да изпълняват пастирския дълг, който Господ им е възложил.

В края на богослужението Пловдивският митрополит Николай се обърна към боголюбивите миряни с думите:

„Свети Димитрий е притежавал вяра, от която ние трябва благоразумно да се възползваме, за да се утвърдим в надеждата. Надежда, която намираме в светото Евангелие за бъдещото блаженство, за вечния живот, за вечното спасение на онези, които обичат Бога, които вярват в Бога и които вследствие на тази вяра извършват дела, съобразени с Божията воля. И любовта, оная съвършена любов, за която говори св. ап. Павел. Такава любов е имал свети Димитрий - истинска, жертвоготовна, която можем да сравним с любовта на майката към детето.Такава любов е била в душата и сърцето на свети Димитрий, когато в страшните изтезания той всякога е казвал:”Радвам се, душата ми величае Господа и духът ми се радва в Господа Спасителя мой”. Тази радост, която е имал Димитрий, радостта в страданиетто, в мъченичеството, защото той е знаел и е бил твърдо уверен в това, че който претърпи до край - ще получи венеца на живота”.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от дякон Младен Добрев.

В двора на храм "Св. Димитър" малките певци от фолклорна формация "Надежда Хвойнева" от Асеновград поздравиха вички гости с празнична програма от народни песни.

 

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1001-25102015g-praznichna-vechernya-s-petohlebie-v-hram--sv-dimitar---gr-asenovgrad-.html

 

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1002-26102015g-arhiereiska-sveta-liturgiya--hram--sv-dimitar---s-topolovo-.html

 

 

Снимки

Архиерейски богослужения за св. вмчк Димитрий МироточивиАрхиерейски богослужения за св. вмчк Димитрий МироточивиАрхиерейски богослужения за св. вмчк Димитрий МироточивиАрхиерейски богослужения за св. вмчк Димитрий МироточивиАрхиерейски богослужения за св. вмчк Димитрий МироточивиАрхиерейски богослужения за св. вмчк Димитрий МироточивиАрхиерейски богослужения за св. вмчк Димитрий МироточивиАрхиерейски богослужения за св. вмчк Димитрий МироточивиАрхиерейски богослужения за св. вмчк Димитрий МироточивиАрхиерейски богослужения за св. вмчк Димитрий МироточивиАрхиерейски богослужения за св. вмчк Димитрий Мироточиви
« предишна новинаследваща новина »