ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник в Басарбовския манастир

28 октомври 2015 15:40, Русенска митрополия
Празник в Басарбовския манастир

На 27 октомври св. Православна църква чества паметта на св. Димитрий Басарбовски, един от духовните светила на българския народ и покровител на Русенска епархия. На този ден в едноименния скален манастир край с. Басарбово, където се е подвизавал и преставил светецът, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум отслужи празнична св. Литургия. В съслужение с архиерея бяха: свещ. Димитър Димитров, прот. Йоан Иванов и митрополитските дякони Валери Василев, Недялко Димитров и Орлин Янчев. Празничните песнопения бяха изплнени от свещеническия митрополитски хор, също имащ за покровител чествания светец. На празничната богослужба присъстваха много гости и поклонници от България, най-вече от градовете Русе, София, Велико Търново и Шумен. Също така от Румъния бяха дошли поклоннически групи от Гюргево, Констанца и Букурещ, водени от своите енорийски свещеници.

Много деца приеха св. Причастие.

След службата владиката произнесе проповед за живота и прославата на св. Димитрий, който е духовен мост между румънския и българския народ. Той е живял в България, но днес мощите му се намират и почитат в гр. Букурещ, като по този начин светецът е удостоил с благословение и двата народа.

След Литургията беше отслужен водосвет за здраве и осветено коливо, което се раздаде на поклонниците за благословение.

Снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Празник в Басарбовския манастирПразник в Басарбовския манастирПразник в Басарбовския манастирПразник в Басарбовския манастирПразник в Басарбовския манастирПразник в Басарбовския манастирПразник в Басарбовския манастирПразник в Басарбовския манастирПразник в Басарбовския манастирПразник в Басарбовския манастирПразник в Басарбовския манастирПразник в Басарбовския манастирПразник в Басарбовския манастирПразник в Басарбовския манастир
« предишна новинаследваща новина »