ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник на столичния храм "Св. Параскева"

28 октомври 2015 16:18, Весела Игнатова
Негово Светейшество патриарх Неофит в храм "Св. Параскева"

На 28 октомври Православната църква почита св. великомъченица Параскева от Икония. Светицата е една от трите мъченици с име Параскева (Петка) и е особено обичана и почитана от християните.

Столичният велелепен храм "Света великомъченица Параскева" на ул. "Г. С. Раковски" в този ден чества своя храмов празник.

И тази година празникът бе отбелязан тържествено, с архиерейска св. Литургия, която бе възглавена от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит.

В съслужение с Негово Преосвещенство в богослужението взеха участие много предстоятели на софийски храмове и свещенослужители на Софийска епархия, сред които софийският протосингел - ставроф. ик. Ангел Ангелов, предстоятелят на храма - протойерей Йоан Чикалов, и трима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

За радост на енорията и храмовото духовенство, тази година за първи път като кириарх на Софийска епархия тук дойде Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, който взе молитвено участие в богослужбата.

Енориаши, църковни настоятели и много гости се бяха събрали в църквата, за да отбележат заедно храмовия празник и да влязат в радостта на енорията. За молитвеното настроение на присъстващите допринесоха певците от смесения хор при храма, с диригент Нели Трошева, които с прекрасните си изпълнения затрогнаха сърцата на вярващите.

Вдъхновено слово за живота и подвига на св. вмчца Параскева произнесе софийският протосингел ставр. ик. Ангел Ангелов, който припомни накратко житието на светата девица и твърдото й изповядване на Христовата вяра.

В края на богослужението патриархът се възхити на празничната службата, като каза: „Такава тържествена и духовна богослужба се осъществи днес в храма, че стоейки тук на молитва, чувстваме, че сме в Небесния Йерусалим! Честваме и св. Параскева, която в своя живот с чест е носила името християнка. Така се е представила пред съдията, който я е осъдил на мъчения и смърт. „Аз съм християнка" - казала тя. И това име ни води към вечния живот, защото Господ Иисус Христос е с нас и в трудности и беди, и в ликуване и тържества… Дай Боже, по молитвите на нашите светии да бъдем честити в този живот тук и да заслужим вечното блаженство!“ - каза Негово Светейшество и даде своя първосветителски благослов.

От името на храмовото духовенство красив букет с цветя му поднесе предстоятелят отец Йоан Чикалов, който с топли думи приветства и патриарха, и епископа.

С гръмко многолетие завърши празничната богослужба, а енорията разбра, че към храмовите свещеници се присъединява още един събрат – това е отец Георги Янев, който досега бе стажант при храма.

За всички, дошли да вземат участие в духовното тържество, църковното настоятелство бе подготвило благословено ястие.

Подробен фоторепортаж може да видите на Официалния сайт на Софийска митрополия: http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/596-arhiereiska-sveta-liturgiya-v-hram-sv-paraskeva

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Храмов празник в храм "Св. Параскева"Храмов празник в храм "Св. Параскева"Храмов празник в храм "Св. Параскева"Негово Светейшество патриарх Неофит в храм "Св. Параскева
« предишна новинаследваща новина »