ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Виксунският и Павловски епископ Варнава - родственик на архиеп. Серафим Соболев - отслужи св. Литургия в Руската църква в София

29 октомври 2015 20:05, Българска Патриаршия
Виксунски и Павловски еп. ВАРНАВА със свещенството - Велик вход

29 октомври 2015 г.

"Днес е голям и важен ден за нас!" - с тези думи предстоятелят на Руското патриаршеско подворие в София Негово Високопреподобие архим. Филип Василцев определи гостуването на Виксунския и Павловски епископ Варнава в руския храм-подворие "Св. Николай Мирликийски Чудотворец". "Вашата визита, Ваше Преосвещенство, не е само поклонничество в България, но и възможност да се помолите в храма, в който почти 30 години е служил Вашият родственик архиепископ Серафим Соболев" - допълни архим. Филип в приветственото си слово след св. Литургия в Руската църква.

Радостната в Христа и сред Неговите светии богослужба бе възглавена от Негово Преосвещенство Виксунския и Павловски еп. Варнава в съслужение с предстоятеля на Руското подворие архим. Филип, ставр. ик. Симеон Минчев, протойерей Йоан Ляпин - секретар на Виксунската и Павловска епархия /Нижгородска митрополия, РПЦ/ и свещ. Димитър Тухчиев.

След сугубата ектения епископ Варнава възнесе молитва за мир в Украйна.

След отпуста на св. Литургия архимандрит Филип приветства и останалите гости от Русия, съпътстващи епископ Варнава в поклонническото му пътуване в България, което започна именно с Руската църква в София. Архим. Филип подари на владика Варнава портрет на архиеп. Серафим Соболев, както и издадената от подворието книга на Андрей Кострюков «Жизнеописание архиепископа Серафима (Соболева)».

Архим. Филип подчерта, че е очевидно, че и в Русия владика Серафим е почитан, а еп. Варнава е вероятно първият руски архиерей, който идва в България специално, за да се поклони на гроба на светия Божи угодник.

Епископ Варнава дари на Руското подворие икона на св. Николай Мирликийски, както и евхаристийни принадлежности, изработени от известните със своите занаятчийски умения Павловски майстори /работещи и живеещи в гр. Павлово в поверената му Виксунска и Павловска епархия/.

В словото си еп. Варнава засегна много теми. Най-първо той благодари на Бога, че е промислил за тяхното пристигане в България, поради което 29 октомври е особен ден както за служащите и черкуващите се в Руската църква, така и за руската поклонническа група. Защото се свързваме с Бога чрез общата си молитва, за чиято важност, както и за значимостта на Иисусовата молитва е наставлявал и сам архиеп. Серафим Соболев. "Християнинът е човек на молитвата. Тя е така необходимото за нас бодърстване, чрез което поддържаме връзката си с Бога, за да бъдат просветени нашите души от Господ Иисус Христос. Молитвата ни помага да се отстраняваме от нечистите духове и тяхното влияние да не прониква в нас." По отношение на владика Серафим Соболев еп. Варнава сподели: "Четейки неговите съчинения, изобщо не се съмнявам, че той е свят човек..."

При гроба на блаженопочиналия архиепископ Серафим епископ Варнава отслужи трисагий за упокоение на душата му, поклони се и се помаза с елей от кандилото, постоянно горящо в криптата на неговия сродник и събрат в архиерейското служение на Бога и човеците.

В лична беседа с духовниците и миряните Виксунският и Павловски епископ Варнава заяви своята убеденост в това, че на предстоящия архиерейски събор на Руската православна църква владика Серафим Соболев трябва да бъде канонизиран и причислен към сонма на православните светии.

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Янина Алексеева
Снимка на Руската църква: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Виксунски и Павловски еп. ВАРНАВА /РПЦ/Виксунски и Павловски еп. ВАРНАВА /РПЦ/Виксунски и Павловски еп. ВАРНАВА и архим. ФИЛИПВиксунски и Павловски еп. ВАРНАВА и архим. ФИЛИПВиксунски и Павловски еп. Варнава отслужи трисагий на гроба на владика Серафим СоболевВиксунски и Павловски еп. Варнава отслужи трисагий на гроба на владика Серафим СоболевВиксунски и Павловски еп. Варнава се моли при гроба на владика Серафим СоболевРуската църква "Св. Николай" в София
« предишна новинаследваща новина »