ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Йеромонашеско и дяконско ръкоположение в митрополитската катедрала "Св. Неделя"

30 октомври 2015 10:50, Весела Игнатова
Празник в храм "Св. Неделя"

На 29 октомври, ден преди тържествено да се отбележи празникът, посветен на св. крал Стефан Урош II Милутин, чиито мощи вече 555 г. се покоят в митрополитската катедрала „Св. Неделя“, бе отслужена в храма архиерейска св. Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха голямо множество столични духовници и представители на Сръбската православна църква, сред които бяха йеромонах Серафим, игумен на Суковския манастир „Рождество Богородично“, и йеромонах Мардарий, игумен на Погановския манастир „Св. Йоан Богослов“ и шестима дякони.

Храмът бе препълнен с богомолен народ, част от които бяха специално дошли от съседна Сърбия. Сред многобройната им група бяха деца и младежи - бежанци от Косово, които понастоящем живеят в Белград.

По време на литургията епископът възложи ръце за йеромонашеско служение на йеродякон Силуан, игумен на Бистришкия манастир „Св. Петка“.

Новият йеромонах е завършил през 2003 г. петгодишния курс на Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски“. Продължава обучението си в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", в който успешно се дипломира през 2008 г., а след това в същия факултет придобива и магистърска степен. Няколко години е на послушание в Бистришкия манастир „Св. Петка“ и на 24 юни 2011 г. приема монашеско пострижение. На 28 октомври миналата година бе ръкоположен за йеродякон.

Викарният епископ се обърна към него с думите: “Пристъпваш към Господа Иисуса Христа, към служение Нему и на светия Му олтар… Това е най-великото и отговорно служение - първо на Бога, а после и на хората. Това е служение с много трудности и отговорности, но и с много благодат".

Епископ Григорий възложи ръце и върху иподякон Петър Василев Кудузки, когото ръкоположи за дяконско служение.

Новият дякон е роден през 1988 г. в гр. Кюстендил. Произлиза от свещеническо семейство. Още от малък изпитва влечение към богословието и към духовното призвание на свещеника. Тези търсения го отвеждат до Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", която завършва през 2008 г. с отличен успех. През 2012-2013 година завършва Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" с бакалавърска, а после и с магистърска степен. Повече от 8 години след завършването на Софийската семинария е църковен певец в столични храмове.

Непосредствено след литургията по традиция се отслужва специален чин, с който се извършва преобличане на мощите на светия Крал. /Подробен репортаж може да видите в Официалния сайт на Софийска митрополия-http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/600-dnes-byaha-preoblecheni-moshtite-na-sv-kral-stefan-milutin/.

Народът пееше и се молеше, коленичеше и се покланяше, и с "една душа и едно сърце" благодаряше и просеше небесната закрила на св. боговенчан крал Стефан.

За радост и утеха след края на богослужбата заедно с нафората всички присъстващи получиха по частица от съблечената риза от тялото светията.

Подробен фоторепортаж може да видите на адрес:http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/601-novi-ieromonah-i-dyakon-na-sofiiska-eparhiya

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »