ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

РУСЕНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ НАУМ ОТСЛУЖИ СВ. ЛИТУРГИЯ В КАТЕДРАЛНИЯ ХРАМ „СВЕТА ТРОИЦА” В ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

02 ноември 2015 15:04, Русенска митрополия
РУСЕНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ НАУМ ОТСЛУЖИ СВ. ЛИТУРГИЯ В КАТЕДРАЛНИЯ ХРАМ „СВЕТА ТРОИЦА” В ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

На 1 ноември 2015 г., Ден на народните будители и празник, в който почитаме св. безсребреници Козма и Дамян, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум възглави празничната св. Литургия в катедралния храм „Св. Троица“ - Русе. Много вярващи от ранно утро бяха дошли в храма, за да почетат двойния празник и за да получат благослов от своя епархийски архиерей.

По време на празничната св. Литургия на архиерея съслужиха ставр. ик. Георги Пеев Георгиев, прот. Йоан Иванов и четирима дякони – Валери Василев, Драгомир Панайотов, Недялко Димитров и Орлин Янчев.

След отпуста митрополит Наум се обърна към народа с проповед, в която припомни някои по-важни исторически моменти свързани с празника на народните будители, сред които и това, че за първи път празникът се чества през 1909 г. в Пловдив, а за негов патрон тогава е обявен св. Йоан Рилски. По-късно, през 1922 г. Стоян Омарчевски, министър на просвещението, внася предложението за отбелязване на 1 ноември като празник на народните будители. От 1 ноември 1923 г. с указ на цар Борис III този ден е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. Мнозина християни приеха св. Причастие и изчакаха тръгването на владиката, за да получат благословението му.

Текст: дякон Валери Василев
Снимки: дякон Венелин Попов

 

 

Снимки

РУСЕНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ НАУМ ОТСЛУЖИ СВ. ЛИТУРГИЯ В КАТЕДРАЛНИЯ ХРАМ „СВЕТА ТРОИЦА” В ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИРУСЕНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ НАУМ ОТСЛУЖИ СВ. ЛИТУРГИЯ В КАТЕДРАЛНИЯ ХРАМ „СВЕТА ТРОИЦА” В ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИРУСЕНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ НАУМ ОТСЛУЖИ СВ. ЛИТУРГИЯ В КАТЕДРАЛНИЯ ХРАМ „СВЕТА ТРОИЦА” В ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИРУСЕНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ НАУМ ОТСЛУЖИ СВ. ЛИТУРГИЯ В КАТЕДРАЛНИЯ ХРАМ „СВЕТА ТРОИЦА” В ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИРУСЕНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ НАУМ ОТСЛУЖИ СВ. ЛИТУРГИЯ В КАТЕДРАЛНИЯ ХРАМ „СВЕТА ТРОИЦА” В ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИРУСЕНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ НАУМ ОТСЛУЖИ СВ. ЛИТУРГИЯ В КАТЕДРАЛНИЯ ХРАМ „СВЕТА ТРОИЦА” В ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИРУСЕНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ НАУМ ОТСЛУЖИ СВ. ЛИТУРГИЯ В КАТЕДРАЛНИЯ ХРАМ „СВЕТА ТРОИЦА” В ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИРУСЕНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ НАУМ ОТСЛУЖИ СВ. ЛИТУРГИЯ В КАТЕДРАЛНИЯ ХРАМ „СВЕТА ТРОИЦА” В ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИРУСЕНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ НАУМ ОТСЛУЖИ СВ. ЛИТУРГИЯ В КАТЕДРАЛНИЯ ХРАМ „СВЕТА ТРОИЦА” В ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИРУСЕНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ НАУМ ОТСЛУЖИ СВ. ЛИТУРГИЯ В КАТЕДРАЛНИЯ ХРАМ „СВЕТА ТРОИЦА” В ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИРУСЕНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ НАУМ ОТСЛУЖИ СВ. ЛИТУРГИЯ В КАТЕДРАЛНИЯ ХРАМ „СВЕТА ТРОИЦА” В ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИРУСЕНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ НАУМ ОТСЛУЖИ СВ. ЛИТУРГИЯ В КАТЕДРАЛНИЯ ХРАМ „СВЕТА ТРОИЦА” В ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИРУСЕНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ НАУМ ОТСЛУЖИ СВ. ЛИТУРГИЯ В КАТЕДРАЛНИЯ ХРАМ „СВЕТА ТРОИЦА” В ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИРУСЕНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ НАУМ ОТСЛУЖИ СВ. ЛИТУРГИЯ В КАТЕДРАЛНИЯ ХРАМ „СВЕТА ТРОИЦА” В ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИРУСЕНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ НАУМ ОТСЛУЖИ СВ. ЛИТУРГИЯ В КАТЕДРАЛНИЯ ХРАМ „СВЕТА ТРОИЦА” В ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ
« предишна новинаследваща новина »