ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

СЛОВО НА ВЕЛИЧКИ ЕП. СИОНИЙ ПО ПОВОД ТРЕТАТА ГОДИШНИНА ОТ КОНЧИНАТА НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ МАКСИМ

03 ноември 2015 15:20, Троянски манастир
Велички еп. СИОНИЙ - игумен на Троянския манастир

„Живеем ли - за Господа живеем, умираме ли - за Господа умираме; следователно, живеем ли, или умираме - Господни сме” (Рим. 14:8).

Ваше Светейшество, Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства, богоносни отци,

възлюбени в Господа братя и сестри,

Изпълниха се три години от блажената кончина на приснопаметния Български патриарх Максим, години изпълнени с тъга и скръб по непрежалимия ни първойерарх, ангела на Българската църква, светителствал и богомъдро управлявал спасителния кораб на българското православие в продължение на 41 години.

Във времето на своето равноапостолско и мъченическо служение патриарх Максим показа на клира и народа как се живеят евангелските добродетели, как се отстояват правата на Църквата, как се благовести Словото на Спасението в дни на гонение и духовен гнет. Той проповядваше на поверения му от Бога народ със смирение и мъдрост, с присъщата му светоотеческа ревност и бащинска обич, милваше обидените, насърчаваше съкрушените, подкрепяше падналите и в чистота се радваше на преуспяващите в праотеческата вяра.

Патриарх Максим в най-съвършена степен подражаваше на Всевладиката Христа, Който е Добрият Пастир, а „добрият пастир полага душата си за овците, а наемникът, който не е пастир, комуто овцете не са негови, вижда вълка, че иде, оставя овцете и бяга” (Йоан. 10:11-12). Той не избяга и не се предаде, дори пред лицето на най-страшните изпитания. Той с равноангелско смирение понасяше всички хули, удари и нападки от злоначалниците и светоуправниците на тъмнината.

В словото си при неговата архиерейска хиротония през 1956 година, ръкоположилият го Български патриарх Кирил, позовавайки се на Свещ. Писание и предчувствайки тежкото и изпълнено с изпитания негово служение, нарича епископа съвест на Църквата, стожер на истината и немлъкваща уста на правдата и мира. Слова станали основополагащи в цялото архиерейско служение на бъдещия патриарх Максим. Думи, които той до последното си издихание изповядваше, наставлявайки с тях целия освещен български клир.

Св. ап. Павел казва: „Такъв Първосвещеник ни и трябваше: свет, незлобив, непорочен, отделен от грешниците и станал по-висок от небесата…” (Евр. 7:26), думи, които напълно намират отражение в приснопаметния патриарх Максим.

В проповедите и поученията си, в разговорите си с народа той винаги показваше високите си богословски познания и чист православен мироглед, чрез които той стана пример на поколения български богослови.

Българският народ никога няма да забрави кроткия му нрав и отеческа усмивка, както и благостта на словата му и богоозарените му богослужения и проповеди.

Този народ, това богохранимо паство и днес прекланя глава и колене пред гроба на любимия пастир и изповядва, че патриарх Максим пътя извървя и вярата опази, при това не само своята вяра, а вярата на всички нас.

Ваше Светейшество, Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства, богоносни отци, възлюбени в Господа братя и сестри,

Нека днес, когато всички ние сме се събрали в последния земен дом на блаженопочиналия Български патриарх Максим, старославната Троянска света обител, в изпълнение на думите на апостола „Винаги се радвайте” (1Сол. 5:16), да обърнем тъгата и скръбта в пасхална радост и молитвен зов за упокоение в надежда за възкресение и вечен живот.

Вечна и блажена да бъде паметта на приснопаметния Български патриарх Максим!

Бог да го прости! Амин!

† ВЕЛИЧКИ ЕПИСКОП СИОНИЙ

31.10.2015 г.

Троянски манастир

Снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Велички еп. СИОНИЙ - игумен на Троянския манастирПатриарх Неофит и архиереи в Троянския манастирВелички еп. СИОНИЙ - игумен на Троянския манастир
« предишна новинаследваща новина »