ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българският патриарх Неофит бе удостоен с най-високото държавно отличие

05 ноември 2015 14:55, Отдел "Връзки с обществеността"
Българският патриарх Неофит бе удостоен с най-високото държавно отличие

Президентът на Р България Росен Плевнелиев награди Негово Светейшество патриарх Неофит с орден „Стара планина“ – първа степен, по случай неговата 70-годишнина и за изключителните му заслуги към България.

Официалната церемония се състоя на 5 ноември в Гербовата зала на Президентството на Република България. Награждаването стана с Указ № 205 на основание чл. 98, т. 8 от Конституцията на Република България, „за изключително големи заслуги към Р България”, подписан от президента Р. Плевнелиев и министър-председателя Бойко Борисов.

„Броени дни след един от най-светлите и извисени празници в българския календар - Деня на народните будители - имам честта да изпълня конституционното си правомощие и да връча най-високото държавно отличие на духовния водач на българския народ - Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски” – каза президентът Плевнелиев в своето слово и подчерта: „Това отличие е скромен израз на огромната ни признателност, Ваше Светейшество, за дългогодишното Ви безкористно служение на българския народ. Това отличие е знак на благодарност от българската държавност за вашето мъдро ръководство на Българската православна църква!”

Държавният глава припомни, че в своя забележителен път патриарх Неофит винаги достойно е отстоявал единството на Църквата, като се е водил от мисълта за благото на миряните. От избирането му начело на Българската православна църква той неведнъж с много любов и такт, често далеч от светлината на прожекторите, наставлява и подкрепя нуждаещите се, призовава народа към състрадание и разбирателство.

Сред заслугите на патриарх Неофит президентът изтъкна укрепването не само на православната вяра, но и на традиционно добрите отношения между водещите вероизповедания в България; заслугите на Негово Светейшество като диригент на Софийския свещенически хор и като преподавател по източно църковно пение и богослужебна практика в Духовната академия за съхраняването и развитието на съкровищницата на българското православно песнопение и певческо изкуство; както и факта, че Негово Светейшество отдава години от живота си на преподавателска работа, която превръща в своя мисия.

„Истински ерудит, личност с обаяние и несъмнено присъствие, той оставя трайна следа като ректор на Духовната академия и като духовен учител на младите. С неговото име е свързано възстановяването на Богословския факултет на Софийския университет” - каза г-н Президентът. Той каза още, че през целия си духовен път: като Левкийски епископ, като председател на църковното настоятелство на храм-паметника „Св. Александър Невски", като митрополит на Доростоло-Червенската, а по-късно на Русенската епархия, а днес вече и като глава на Българската православна църква, патриарх Неофит продължава да печели уважението и любовта на миряните и винаги да служи отдадено и с мисъл за единството на Църквата и добруването на българския народ.

Сред особените заслуги на патриарх Неофит президентът упомена и неуморната му работа по възстановяването и изграждането на нови храмове, в които православните българи да търсят духовен мир и упование.

В заключение г-н Президентът подчерта, че днешната церемония е знак за дълбокото уважение към личността на патриарх Неофит, но и признание за изключителната роля на Българската православна църква за опазването и духовното израстване на българския народ през вековете.

„Неведнъж във времена на бури и изпитания нашата Църква изпълнява историческата си мисия на духовна опора и надежда. Днешният свят ни изправя пред не по-малко сериозни кризи и ни напомня за изключителната нужда от духовни водачи, които с авторитета си да ни помагат в търсенето на доброто и смисъла и да ни насочват в правия път” – каза той. „Имах честта като държавен глава да присъствам на Вашата интронизация, като Ви пожелах „със скромност и съзнание за дълг, с посветеност, визия и доброта да спечелите искрената почит на християните и на цялата общественост”. Днес във Ваше лице българският народ има своя мъдър напътственик и духовен водач, който ни води по пътя на народното единство и разбирателство” – подчерта президентът Росен Плевнелиев.

От свое име и от името на целия народ той пожела на Светейшия патриарх здраве и воля в името на благото на Българската православна църква и добруването на българите. „Господ да Ви дава сили още много, много години да ни водите по пътя на духовното израстване, обединението и човешкото развитие на българите. Сигурен съм, че все така с любов и мъдрост ще продължите да оставяте ярка диря в сърцата на всички българи и в обществения живот на страната. На многая лета!”

В отговор Негово Светейшество Българският патриарх Неофит благодари от сърце за честта, която му се оказва днес и за високата оценка на скромните му трудове и подчерта, че фактът, че инициативата за награждаването идва от изтъкнати интелектуалци и общественици и бе подкрепена от българското правителство, го задължава още повече да влага и занапред всичките си сили за благото на повереното му паство и благочестивия български народ. „Ние ви уверяваме, че това най-високо държавно отличие за нас е голяма чест и духовна радост и то ще ни стимулира да работим още по-усърдно за благото на Църквата и Отечеството!” – каза Светейшият патриарх.

Патриарх Неофит каза още, че в своето патриаршеско служение е воден от разбирането, че „когато Бог ни е възложил такава отговорност, трябва да приемаме своя пост като служение на ближните, да се грижим за благоденствието на онези, които Бог ни е поверил, защото „от всекиго, комуто е много дадено, много и ще се иска, и комуто много е поверено, от него повече ще се изисква” (Лука. 12:48)”.

„Ако се вгледаме в историята, ще забележим, че народните водачи, които спомняме с възхищение и благодарност, имат една обща характеристика: жертвено служение в името на Църквата и Отечеството, в изпълнение на евангелската заповед за любов към Бога и ближния – каза патриарх Неофит. - Онази любов, която е дълготърпелива, пълна с благост, не завижда, не се превъзнася, не се гордее, не безчинства, не дири своето, не се сърди, зло не мисли, не се радва на неправда, а се радва на истина; всичко извинява, на всичко вярва, на всичко се надява, всичко претърпява (1Кор. 13:4-7). Ако имаме такава любов, Бог ще ни придаде мъдрост, разсъдителност, сили, добри съработници, за да вършим достойно възложеното ни служение и ще увенчае с успех трудовете ни. Христос е примерът, който всеки човек трябва да следва. Той е идеалът, към който трябва да се стремим. На Него трябва да подражаваме”.

Предстоятелят на БПЦ изрази задоволството си, че днес все повече политици разбират определящата роля на вярата за светогледа и ценностната система на хората, за отношението им към техните ангажименти като граждани на страната и членове на обществото, за целия им живот. „Нашето разбиране е, че доколкото православните християни, вярващите хора, са и граждани на България и неотделима част от нашето общество, дотолкова грижата за човека е обща грижа на Църквата и Държавата. Нравствеността, съхраняването на традиционните ценности и семейството, културното ни наследство, мирът, справедливостта и съгласието в обществото са обща грижа на духовната и светската власт! – каза той и заключи – Ето защо Църквата и Държавата могат още по-активно да си взаимодействат в социалната сфера, в образованието и възпитанието на подрастващото поколение, в поддържането на храмовете и манастирите - паметници на културата и др. Колкото по-активно е това взаимодействие, толкова по-здраво ще бъде нашето общество, толкова по-пълноценно в духовно-нравствено, интелектуално, културно и социално отношение ще живеем”.

В заключение патриарх Неофит още веднъж благодари на г-н Президента и инициаторите за високата чест да бъде отличен с орден „Стара планина” и отправи молитва към Бога: „Да ви укрепява във вашите трудове, а нас да освещава и наставлява, та да носим достойно първосветителското служение, което ни е възложено!”

На официалната церемония в Гербовата зала на Президентството присъстваха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, представители на правителството на страната - министри, нач. на кабинета на премиера Анжелина Тотева и директорът на Дирекция "Вероизповедания" Емил Велинов, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров и представители на Българската православна църква.

При награждаването светейшият патриарх Неофит бе придружаван от високопреосвещените митрополити Ловчански Гавриил, Доростолски Амвросий и Варненски и Великопреславски Йоан, викария си Браницки еп. Григорий, главния секретар на Светия Синод архим. Герасим, нач.-отдел „Богослужебен” архим. Дионисий, нач. на кабинета на патриарха Теодор Атанасов, нач.-отдел „Връзки с обществеността” Александра Карамихалева, своите секретари Ангел Младенов и Андрей Касабов, юриста на Св. Синод Мария Кьосева и др. Скъпи гости на церемонията бяха братът на патриарх Неофит доц. Димитър Димитров и племенникът му Стефан Димитров. Сред поканените бяха и д-р Горан Благоев, автор и водещ на предаването „Вяра и общество” – БНТ, Аделина Филева, директор на Софийска градска художествена галерия, и публициста и драматург Велислава Дърева - членове на инициативния комитет за отличаването на патриарх Неофит с високото държавно отличие.

Инициирано от група интелектуалци и общественици, на своето заседание от 1 октомври правителството на България взе решение да предложи на българския президент да отличи Негово Светейшество патриарх Неофит с орден „Стара планина“ – първа степен, по случай неговата 70-годишнина и за изключителните му заслуги към България. В мотивите за награждаването се изтъква, че „от избирането му начело на Българската православна църква Негово Светейшество патриарх Неофит неведнъж се прояви като истински духовен пастир на своето паство. С любов и много такт, често деликатно и далеч от суетната светлина на прожекторите, той наставлява и подкрепя нуждаещите се по спасителния път към Бога, призовава нацията към любов, единство и състрадание в дните на обществени изпитания и природни катаклизми”.

След официалната церемония за гостите бе даден кратък прием. Нарушавайки обичайния протокол, президентът Плевнелиев изпрати Негово Светейшество Българския патриарх Неофит до парадния вход на сградата на Президентството и сърдечно се сбогува с Предстоятеля на БПЦ.

Последва прием в Патриаршеския дом.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Ромео Чолаков

 

 

Снимки

Българският патриарх Неофит бе удостоен с най-високото държавно отличиеБългарският патриарх Неофит бе удостоен с най-високото държавно отличиеБългарският патриарх Неофит бе удостоен с най-високото държавно отличиеБългарският патриарх Неофит бе удостоен с най-високото държавно отличиеБългарският патриарх Неофит бе удостоен с най-високото държавно отличиеБългарският патриарх Неофит бе удостоен с най-високото държавно отличиеБългарският патриарх Неофит бе удостоен с най-високото държавно отличиеБългарският патриарх Неофит бе удостоен с най-високото държавно отличиеБългарският патриарх Неофит бе удостоен с най-високото държавно отличиеБългарският патриарх Неофит бе удостоен с най-високото държавно отличиеБългарският патриарх Неофит бе удостоен с най-високото държавно отличиеБългарският патриарх Неофит бе удостоен с най-високото държавно отличиеБългарският патриарх Неофит бе удостоен с най-високото държавно отличиеБългарският патриарх Неофит бе удостоен с най-високото държавно отличиеБългарският патриарх Неофит бе удостоен с най-високото държавно отличиеБългарският патриарх Неофит бе удостоен с най-високото държавно отличиеБългарският патриарх Неофит бе удостоен с най-високото държавно отличиеБългарският патриарх Неофит бе удостоен с най-високото държавно отличиеБългарският патриарх Неофит бе удостоен с най-високото държавно отличие
« предишна новинаследваща новина »