ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ТРИ ГОДИНИ ОТ БЛАЖЕНАТА КОНЧИНА НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ МАКСИМ в храм "Св. вмчца Марина" - София

06 ноември 2015 12:25, Българска Патриаршия
Заупокойна св. Литургия и панихида в памет на Българския патриарх Максим

На днешния ден - 6 ноември - преди три години се престави в Господа приснопаметният Български патриарх Максим. Затова днес в столичния митрополитски храм „Св. вмчца Марина” в двора на Софийска св. митрополия бяха отслужени Заупокойна св. Литургия и панихида - за мир и спасение на душата на най-дълго първосветителствалия Български патриарх, опазил единството на светата ни Църква.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит богослужбите бяха възглавени от Браницки епископ Григорий - викарий на Софийския митрополит. В Заупокойната св. Литургия му съслужиха Негово Високопреподобие архим. Герасим - гл. секретар на Св. Синод, ставр. ик. Ангел Ангелов - протосингел на Софийска св. митрополия и митрополитският протодякон Иван Петков. В панихидата се включиха и Негово Високопреподобие архим. Алексий - епархийски съветник и ефимерий на Драгалевския манастир, ик. Кирил Дидов - духовен надзорник на Софийска епархия и свещ. Захарий Димитров.

В храма съмолитстваха патриарх Неофит и митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, както и духовници от Софийска епархия, игуменката на Самоковския девически манастир майка Пелагия, синодални и митрополитски служители, сред които Теодор Атанасов - многогодишният началник на кабинета на Българския патриарх Максим и на нинездравстващия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит, православни миряни.

Благоговейно, мирно и топло се възнасяха молитвите им към Бога за упокоение и спасение душата на блаженопочиналия патриарх Максим, чийто пример за всеотдайност към Бога, Църквата, Отечеството и народа Браницки епископ Григорий призова да следваме като висок и богоугоден пример за подражание.

Текст и снимки: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

Браницки еп. Григорий - софийски викарийБългарският патриарх и Софийски митрополит НеофитИконостасният кръст в храм "Св. вмчца Марина"Архим. Герасим и протодякон ИванБългарският патриарх Неофит и митрополитът на САЩ, Канада и Австралия ЙосифПанихида по повод 3 години от кончината на Българския патриарх МаксимПанихида по повод 3 години от кончината на Българския патриарх МаксимМитрополитът на САЩ, Канада и Австралия ЙосифБългарският патриарх Неофит в молитва за своя предшественик патриарх МаксимВ молитва за приснопаметния Български патриарх МаксимГ-н Теодор Атанасов - началник на патриаршеския кабинетПанихида по повод 3 години от кончината на Българския патриарх МаксимСлово на Браницки еп. Григорий в памет на Българския патриарх МаксимБългарският патриарх Неофит благославя вярващитеХрам "Св. вмчца Марина" в София
« предишна новинаследваща новина »