ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ОФИЦИАЛЕН ОБЯД, даден от Българския патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ-БП, в чест на Вселенския патриарх Вартоломей

08 ноември 2015 15:00, Българска Патриаршия
ОФИЦИАЛЕН ОБЯД, даден от Българския патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ-БП, в чест на  Вселенския патриарх Вартоломей

На 8 ноември 2015 г. - Архангеловден, след отслужването на съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски", Българският патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ-БП дадоха празничен обяд в чест на гостуващия у нас Вселенски патриарх Вартоломей.

Той е в България на официално посещение в периода 7 - 10 ноември по покана на Светейшия Български патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ-БП. Програмата му предвижда официален разговор с членовете на Св. Синод, награждаване с орден "Стара планина" - I степен, от страна на българския президент, присъждане на почетното академично звание "Доктор хонорис кауза" от ръководството на БАН, среща с българския министър-председател, поклонение в Троянския ставропигиален манастир „Успение Богородично" с молитвена възхвала в чест на Пресвета Богородица и с молитвено възпоменание при гроба на приснопаметния Български патриарх Максим. Патриарх Вартоломей ще проведе и дипломатически разговори, брифинг за медиите и срещи от социален характер.

По време на официалния обяд на 8 ноември Българският патриарх Неофит отново изрази духовната си радост, че Вселенският патриарх е в България и че имат възможност за братско общение. "Нека тази братска в Христа любов бъде нашият най-верен наставник в делото на нашето служение, което е „съзиждане на тялото Христово, докле всинца достигнем до единство на вярата и на познаването Сина Божий, … до пълната възраст на Христовото съвършенство” - благопожела Светейшият ни патриарх. /Пълното слово в: http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=188288/

В отговор Вселенският патриарх Вартоломей подчерта, че "мисълта ни е обладана само от съществуващото здраво и неразрушимо единство на двете ни църкви, изковано през вековете чрез толкова жертви въпреки сътресенията и перипетиите на историята". Патриарх Вартоломей наблегна и на това, че "Църквата живее богослужебното време, вечността, пред която няколкото десетилетия на настоящия ни живот и човешките ни планирания, че „ние ще спасим света“, изглеждат като милионни частици от секундата". Това трябва да дава покой на тревогите ни и упование, че Бог в свое време ще разреши проблемите, възникващи в нашия живот. "Бъдете здрав, Блаженейши брате, заедно с почитаемата йерархия край Вас и целия Ваш благословен клир и народ, като умножавате дарения на всеки един от вас талант и го разработвате, за да дава голям православен плод. Амин."

/Пълното слово в: http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=188291/

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

ОФИЦИАЛЕН ОБЯД, даден от Българския патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ-БП, в чест на  Вселенския патриарх ВартоломейОФИЦИАЛЕН ОБЯД, даден от Българския патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ-БП, в чест на  Вселенския патриарх ВартоломейОФИЦИАЛЕН ОБЯД, даден от Българския патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ-БП, в чест на  Вселенския патриарх ВартоломейОФИЦИАЛЕН ОБЯД, даден от Българския патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ-БП, в чест на  Вселенския патриарх Вартоломей
« предишна новинаследваща новина »