ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ОФИЦИАЛНИ РАЗГОВОРИ МЕЖДУ БЪЛГАРСКАТА И ВСЕЛЕНСКАТА ПАТРИАРШИИ В СИНОДНАТА ПАЛАТА

09 ноември 2015 22:15, Българска Патриаршия
ОФИЦИАЛНИ РАЗГОВОРИ МЕЖДУ БПЦ И ВСЕЛЕНСКАТА ПАТРИАРШИЯ В СИНОДНАТА ПАЛАТА

На 9 ноември 2015 г., според утвърдената програма на посещението на Вселенския патриарх Вартоломей у нас, в Синодалната палата той, заедно с придружаващата го делегация на Вселенската Патриаршия, бе посрещнат за официални разговори между Константинополската и Българската църкви.

Досточтимата делегация бе приета от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и митрополитите-членове на Св. Синод: Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Ловчански Гавриил, Доростолски Амвросий, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим и Русенски Наум, както и гл. секретар на Св. Синод архим. Герасим.

Главите на двете църкви прочетоха приветствени слова. Българският патриарх Неофит подчерта: "Като изразяваме още веднъж нашата радост и благодарност към Бога за Вашето присъствие сред нас днес, изразяваме нашата вяра и надежда в здравите вековни връзки между нашите църкви, както и в тяхното още по-силно укрепване за прославяне на името Божие, за полза и вечно спасение на цялото, поверено ни от Бога, паство. Да даде Бог, щото Духът на истината и единството никога да не напуска нашите сърца и нашите църкви, но да пребъдва винаги с нас и сред нас. Защото нашата сила е в нашето единство, споявано от любовта Божия, която, както свидетелства и апостолът, „се изля в нашите сърца чрез дадения нам Дух Светий” (Рим. 5:5)." /Пълното слово в: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=188415/

В отговор Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей отбеляза, че отношенията между двете църкви - Константинополската и Българската неизменно трябва да пребъдат върху основите на любовта като между църква-майка и църква-дъщеря. Той припомни ключови моменти, както трудни, така и светли - от най-новата история на тесните връзки между Вселенската и Българската Патриаршии и призова Божието благословение върху целия ни народ.

Патриарх Вартоломей бе изпратен от Синодалната палата, за да продължи на 10 ноември своето посещение в България, което той определи като поклонническо. Предстои му то да бъде завършено с поклонение в Троянската св. обител, където делегацията на Вселенската Патриаршия, заедно с Българския патриарх Неофит и представители на БПЦ ще отдадат почит на Пресветата Троица, на св. Богородица и на приснопаметния Български патриарх Максим.

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Атанас Димитров - Ата Дим

 

 

Снимки

ОФИЦИАЛНИ РАЗГОВОРИ МЕЖДУ БПЦ И ВСЕЛЕНСКАТА ПАТРИАРШИЯ В СИНОДНАТА ПАЛАТАОФИЦИАЛНИ РАЗГОВОРИ МЕЖДУ БПЦ И ВСЕЛЕНСКАТА ПАТРИАРШИЯ В СИНОДНАТА ПАЛАТАОФИЦИАЛНИ РАЗГОВОРИ МЕЖДУ БПЦ И ВСЕЛЕНСКАТА ПАТРИАРШИЯ В СИНОДНАТА ПАЛАТАОФИЦИАЛНИ РАЗГОВОРИ МЕЖДУ БПЦ И ВСЕЛЕНСКАТА ПАТРИАРШИЯ В СИНОДНАТА ПАЛАТАОФИЦИАЛНИ РАЗГОВОРИ МЕЖДУ БПЦ И ВСЕЛЕНСКАТА ПАТРИАРШИЯ В СИНОДНАТА ПАЛАТАОФИЦИАЛНИ РАЗГОВОРИ МЕЖДУ БПЦ И ВСЕЛЕНСКАТА ПАТРИАРШИЯ В СИНОДНАТА ПАЛАТАОФИЦИАЛНИ РАЗГОВОРИ МЕЖДУ БПЦ И ВСЕЛЕНСКАТА ПАТРИАРШИЯ В СИНОДНАТА ПАЛАТАОФИЦИАЛНИ РАЗГОВОРИ МЕЖДУ БПЦ И ВСЕЛЕНСКАТА ПАТРИАРШИЯ В СИНОДНАТА ПАЛАТАОФИЦИАЛНИ РАЗГОВОРИ МЕЖДУ БПЦ И ВСЕЛЕНСКАТА ПАТРИАРШИЯ В СИНОДНАТА ПАЛАТАОФИЦИАЛНИ РАЗГОВОРИ МЕЖДУ БПЦ И ВСЕЛЕНСКАТА ПАТРИАРШИЯ В СИНОДНАТА ПАЛАТАОФИЦИАЛНИ РАЗГОВОРИ МЕЖДУ БПЦ И ВСЕЛЕНСКАТА ПАТРИАРШИЯ В СИНОДНАТА ПАЛАТАОФИЦИАЛНИ РАЗГОВОРИ МЕЖДУ БПЦ И ВСЕЛЕНСКАТА ПАТРИАРШИЯ В СИНОДНАТА ПАЛАТА
« предишна новинаследваща новина »