ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Международна конференция „Традиционните духовни и културни ценности като основа за устойчиво развитие”, Баламанд, Ливан

02 март 2010 11:25, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Емблема на университета

На 10 февруари 2010 г. в университета в Баламанд (Ливан) беше открита XVI ежегодната конференция на Международния фонд „Единство на православните народи” на тема „Традиционните духовни и културни ценности като основа за устойчиво развитие”. В конференцията, с благословението на Св. Синод, взе участие и Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил.

Конференцията се проведе в Ливанския университет Баламанд под патронажа на Антиохийския патриарх Игнатий IV. В нея участваха висши духовници и свещеници от Антиохийската патриаршия и от други поместни църкви, както и президентът на МФ проф. В. Алексеев, председателят на Междупарламентарната Асамблея на православните депутати г-н Попов, православни депутати, общественици и учени от 17 страни.

Университетът Баламанд е основан от патриарх Игнатий през 1988 г. като православен университет. В него се обучават около 4500 студенти. Към университета има Богословски институт „Св. Йоан Дамаскин” и десет факултета. Ректор на университета е д-р Илия А. Салем.

Митрополит Кирил поднесе приветствие към организаторите и участниците на конференцията от името на Негово Светейшество патриарх Максим и изнесе доклад на тема „Покаянието като ценност за устойчивото развитие на човека и обществото”. В приветствието беше изразена благодарност към Антиохийския патриарх за неговата подкрепа за БПЦ на Всеправославния събор, състоял се в София през 1998 г. за разрешаване проблема с разкола в БПЦ.

На конференцията бяха изслушани много доклади, изказвания и се прие комюнике, в което митрополит Кирил предложи да се отправи призив към парламентаристите да оказват по-усърдна подкрепа на Църквата за възраждането и утвърждаването на духовните ценности.

Участниците на конференцията имаха възможност да посетят: столицата на Ливан - гр. Бейрут, в центъра на който се намира православният храм „Св. Георги Победоносец”, град Триполи, древния град Библос и манастира „Св. Благовещение Богородично” от VI в.

Манастирът се намира на брега на Средиземно море, недалеч от град Триполи. Известен е с това, че в него по време на Втората световна война се е подвизавал в уединение митрополит Илия (Карам) и се е молил за освобождението на Русия от фашистките окупатори. В една от своите молитви той вижда Св. Богородица, която му казва, че Русия ще победи, ако бъдат отворени храмовете, освободени от затворите и върнати от фронтовете православните свещеници. Това откровение митрополит Илия съобщава на Сталин, след което всичко бива изпълнено от съветската власт и това е преломният момент на войната до самата победа на Съветския Съюз.

Подобни конференции МФ „Единство на православните народи” провежда всяка година в различни страни - Босна и Херцеговина, Армения, Черна гора, Белорус, Сърбия, Чехия, Йордания, Грузия, Словакия, Латвия, Молдова, Палестина, Естония, Украйна и в други. Както съобщава на сайта на Фонда, в тазгодишната конференция са взели участие представители на 17 страни.

С тези срещи се подпомага единението на православните народи.

Текст: протоиерей Василий Шаган

 

 

Снимки

Университетът
« предишна новинаследваща новина »