ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ДВА НОВИ ТРУДА ЗА ПРАВОСЛАВНОТО БОГОСЛУЖЕНИЕ

09 ноември 2015 11:56, Сливенска митрополия
Сливенска св. митрополия

Излязоха от печат два нови труда на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий и академик Методий Григоров – протопсалт на Българската православна църква.

Поредицата от църковно-певчески сборници с църковни песнопения на съвременен български език бе допълнена с "ОСМОГЛАСНИК" (на невмен и западен нотопис), съдържащ ВСИЧКИ песнопения за богослужбите на осемте гласа в събота вечерта и неделя сутринта – всички стихири на „Господи воззвах”, догматиците, всички стиховни стихири, тропарите с богородичните им, всички седални, всички антифони, КАНОНИТЕ, всички стихири на „Всякое дихание” и всички евангелски стихири.

Двамата автори, като взеха под внимание факта, че от една страна, някои свещеници в Българската православна църква не са завършили пълния курс на семинариите (Софийска или Пловдивска) и не познават изчерпателно чина на църковните служби, а от друга страна, че църковните певци – особено в селата – нямат нужната подготовка и не познават в пълнота последованието на вечернята, утренята и пр., подготвиха кратко "РЪКОВОДСТВО за реда на църковните служби съгласно Типика на Българската православна църква", което трябва да бъде настолна книга за тези свещеници и църковни певци, които нямат съответната подготовка.

Ръководството съдържа реда на службите през целия годишен цикъл – извън триода и пентикостара (вечерня и утреня), по време на триода (утреня, часове, вечерня, Преждеосвещена литургия, велико повечерие и малко повечерие, богослужението през Страстната седмица, както и службите от пентикостара (през Светлата седмица, реда на всекидневното и неделно богослужение от Томина неделя до Петдесетница).

Желаещите да се сдобият с "Осмогласника" и "Ръководството" могат да го закупят от столичните храмове "Св. Неделя" и "Св. Седмочисленици" или да се обърнат към протопсалт Методий Григоров на тел. 0888 86 55 74.

~~~~~~~~~~

В края на новината е публикувана корицата на новия църковно-певчески труд.

Вълкан ЯНЕВ, секретар на Сливенската митрополия

 

 

Файлове

Portable Document Format File
« предишна новинаследваща новина »