ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на св. великомъченик Мина в Пловдив

11 ноември 2015 15:40, Пловдивска митрополия
Празникът на св. вмчк Мина в Пловдив

На 11 ноември светата Православна църква чества паметта на светите мъченици Мина, Виктор и Викентий.

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави божествената св. Литургия в пловдивския храм „ Свв. апли Петър и Павел ”, където по традиция всяка година на този ден се събират боголюбиви християни, за да отдадат почит на св.великомъченик Мина и да се поклонят на иконата с чудотворния му образ, съхраняваща се в този храм.

Преди началото на св. Литургия митрополит Николай пострига ученика от ПДС „Св. св. Кирил и Методий” Николай за четец и певец.

С архиерея съслужиха: Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов - протосингел при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Виктор Христев - епархийски духовен надзорник, протойерей Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев - архиерейски наместник на Асеновградска духовна околия, ставрофорен свещеноиконом Тодор Тодоров - председател на храма, храмовото духовенство и свещеници от града. Празничните песнопения изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

След Великия вход Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ръкоположи дякон Стилиян Георгиев за свещеник. Владиката се обърна към новоръкоположения презвитер Стилиян с архипастирско напътствено слово за предстоящите му обязаности и служение като свещеник на светата Църква.

По време на „причастния” свещеноиконом Виктор Христев запозна вярващите с живота на св. Мина и ни припомни неговите думи: „Християнин бях, християнин съм и християнин ще бъда”.

Духовното тържество завърши с многолетствие, възгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.

 

За повече снимки посетете Галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1016-11112015g-sv-mchtzi-mina-viktor-i-vikentii--arhiereiska-sveta-liturgiya-v-hram--sv-sv-petar-i-pavel-grad-plovdiv.html

 

 

Снимки

Празник на св. вмчк Мина в ПловдивПразник на св. вмчк Мина в ПловдивПразник на св. вмчк Мина в ПловдивПразник на св. вмчк Мина в ПловдивПразник на св. вмчк Мина в ПловдивПразник на св. вмчк Мина в ПловдивПразник на св. вмчк Мина в ПловдивПразник на св. вмчк Мина в ПловдивПразник на св. вмчк Мина в Пловдив
« предишна новинаследваща новина »