ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейско посещение на църковната община „Св. Софроний Врачански” в гр. Лион – Франция

02 март 2010 19:53, Митрополия на Западна и Средна Европа
Архиерейско посещение в Лион, Франция

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и Светия Синод на БПЦ – Българска Патриаршия, временно управляващият Западно- и Средноевропейската епархия Старозагорски митрополит Галактион отслужи св. Литургия в гр. Лион – Франция, в предоставения параклис на църковната ни община. Това стана на 28 февруари – Втора Неделя на Великия пост – Св. Григорий Палама.

В съслужението взеха участие иконом Петър Симеонов, енорийски свещеник за градовете Лион, Страсбург и Лил, а така също и иконом Йордан Карагеоргиев от Стара Загора. На клира пя г-н Иван Карагеоргиев, студент-богослов, специализиращ в Женева, Швейцария.

В словото си енорийският свещеник благодари преди всичко на Бога за възможността за първи път в Лион български архиерей да отслужи св. Литургия. Бе извършено и пострижение за иподякон на завършилия приложна лингвистика и международна търговия г-н Росен Русев, живеещ в Лион, родом от Стара Загора.

Прочетено бе Патриаршеското и синодално послание по повод 140-годишнината от учредяването на Българската екзархия, а така също и Възванието на Светия Синод към клира и вярващите от Западно- и Средноевропейската епархия.

В архипастирското си слово митрополит Галактион благодари за послушанието, което му е възложено от Светия Синод на БПЦ – провеждането на избор за митрополит на Западно- и Средноевропейската епархия. Сподели духовната си радост от присъствието и участието на български студенти в богослужението, благодари на представителите на български асоциации в Лион, на католическите свещеници – негови приятели, които са посещавали България. Архиереят поднесе съболезнования на съпруга Захари на починалата на 20 февруари т. г. в Лион наша сънародничка Здравка. След това сподели за интереса, който е проявил още като студент към личността и делото на св. Ириней Лионски - „траен духовен мост между Изтока и Запада", показа проекта за новостроящ се храм на името на св. Игнатий Старозагорски, чийто южен олтар ще бъде посветен на св. Ириней Лионски.

След св. Литургия бе предложена скромна почерпка за всички присъстващи. Дете на наша сънародничка каза Господнята молитва „Отче наш". За да поздрави митрополит Галактион, специално бе дошъл отец Антоан Кало, свещеник към Цариградската патриаршия.

В късния следобед митрополит Галактион, придружаван от свещениците Петър Симеонов, Йордан Карагеоргиев и г-н Росен Русев, посети архиепископа на Лион кардинал Филип Барбарен.

Митрополит Галактион благодари на кардинала за предоставения параклис от страна на Католическата църква за нуждите на църковната община „Св. Софроний Врачански” в Лион и показа проекта за новостроящия се храм в Стара Загора, чийто южен олтар ще носи името на св. Ириней Лионски. Това трогна кардинала. Създаде се изключително добра атмосфера и разговорите продължиха близо час. По предложение на митрополит Галактион, при решение на Св. Синод, ще бъде проведена научна конференция върху личността и делото на св. Ириней Лионски в някой от нашите богословски факултети.

С изпяване на многолетствие завърши един богат на преживявания ден в града на св. Ириней Лионски, втория епископ на Лион, светителствал през ІІ век след Христа.

Митрополия за Западна- и Средна Европа

 

 

Снимки

Архиерейско посещение в Лион, ФранцияАрхиерейско посещение в Лион, ФранцияАрхиерейско посещение в Лион, ФранцияАрхиерейско посещение в Лион, Франция
« предишна новинаследваща новина »