ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Иконата на Божията Майка – обкичена с венци от ябълки – спомен за чудото с бездетната жена

03 март 2010 00:03, Пловдивска митрополия
„Света Богородица - Златна ябълка”

Иконите на света Богородица във всички храмове в Пловдивска епархия са обкичени с ябълки. Плодовете са вплетени във венци, които напомнят за местния празник „Златна ябълка” в прослава на Божията Майка. Той възпоменава чудото, извършено от пресветата Дева Мария чрез нейната свята икона „Пресвета Богородица - Одигитрия" /Пътеводителка/ през 1765 г. Това славно събитие е описано от Ананий Клинис в „Синаксар за златната ябълка”. Той е бил игумен на манастира „Св. Кирик и Юлита”.

Чудотворната икона „Пресвета Богородица - Одигитрия”, известна и като „Света Богородица - Златната ябълка”, се пази в храма в село Горни Воден край Асеновград. В дните на Великия пост чудотворният образ на пресвета Дева Мария гостува в храмовете в епархията, за да се поклонят пред нея християните. В петата събота от Великия пост, когато се отдава Акатистна похвала на пресветата, пречиста и преблагословена Владичица, иконата ще се върне в „своя” свещен храм.

Тогава се празнува и се възпоменава чудото с онази жена, която закъсняла за служба и не успяла да получи благословен хляб. Започнала да ридае, чул я йереят и за да я утеши, й дал ябълката, оставена в дар пред иконата „Благодатна Богородица Дева”. Това било благословение за нея, тя била изпълнена със силна вяра и скоро се оказала трудна. След като родила рожбата си, от благодарност към Божията Майка, тя богато украсила светата икона – с изкована златна ябълка – дар за спомен за това чудо.

Повече за чудотворната икона "Златна ябълка" прочетете тук:

http://www.bg-patriarshia.bg/reflections.php?id=30

Снимки: Сайт на храм "Св. Богородица - Златна ябълка" - http://zlatnaiabalka.com; fotonovini.com

 

 

Снимки

Село Горни Воден, Пловдивска епархияСело Горни Воден, Пловдивска епархия
« предишна новинаследваща новина »