ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Светият Синод празнува Кръстопоклонна неделя на Кръстова гора

03 март 2010 00:05, Пловдивска митрополия
Кръстова гора

В местността Кръстова гора в Третата неделя на Великия пост – Кръстопоклонна, архиереи от Светия Синод ще служат заедно в храма на манастира „Света Троица”. Празникът ще започне с вечерня в събота, 6 март, от 19 ч. в храма на светата обител.

На 7 март, Неделя Кръстопоклонна, манастирът „Света Троица” - Кръстова гора, отваря гостоприемно двери за българските митрополити и богомолците в 8 ч., когато започва възкресна утреня. В 9 ч. е началото на светата Божествена литургия, която ще възглави Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай.

Почитта, която християните отдават на светия Кръст, е почит към Самия Господ Иисус и чрез припомняне кръстните страдания на Господа по средата на поста Църквата иска да подсили верните в подвига на поста.

Дървото на живота бе посред рая. Адам съгреши в средата на деня, затова и в средата на Великия пост се издига Кръстът - дървото на спасението. Светият кръст дава сила в подвига на спасението. Някога той е бил оръдие на най-позорно и жестоко наказание. Но след като се освети със страданията на Христа Господа, той стана мощна благодатна сила срещу злото и греха, чест и слава за вярващите. "Кръстът е пазител на цялата вселена, кръстът е красота на Църквата, кръстът е сила на царете, кръстът е твърдиня на верните, кръстът е на ангелите слава, а за демоните - язва" - пее Църквата всяка сряда и петък.

Снимка: assenovgrad.com

 

 

« предишна новинаследваща новина »