ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмовият празник на църквата "Св. Мина" в столичния кв. "Модерно предградие"

16 ноември 2015 13:11, Софийска митрополия
Празничната икона на св. Мина

На 11 ноември Православната църква почита паметта на св. мчци Мина, Виктор и Викентий. В столичния квартал „Модерно предградие” се намира единственият енорийски храм в София, построен в чест на свети великомъченик Мина.

По повод храмовия празник на този храм, който духовно обгрижва кварталите "Модерно предградие","Република" и първа и втора част на ж.к. "Люлин", с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит бе отслужена празнична св. Литургия от Маркианополски епископ Константин.

В съслужение взеха участие архимандрит Атанасий, който е представител на българската църква „Св. Иван Рилски” в Атина, протойерей Серафим Петров (председател на храма), иконом Александър Георгиев - председател на столичния храм “Св. св. Кирил и Методий” и член на ВЦС, свещеник Сергей Павлов и столични свещеници.

В празничния ден на 11 ноември множество християни се отправиха към храм “Св. вмчк Мина”, за да се поклонят на светеца. От рано сутринта млади и стари, мъже и жени, малки и големи деца преизпълниха светия храм и чакаха чинно часове наред, за да се поклонят пред чудотворната икона на св. Мина. Работният ден не попречи на богомолците да покажат своята почит към изповедника и великомъченика за вярата и да получат утешение. Едни му благодариха за неговата небесна помощ, други му се помолиха за добро семейство и сдобиване с рожба, трети - за изцерение от болест и всякакви недъзи!

Храмът, посветен на Христовия войн, не можа да побере всички желаещи да вземат молитвено участие в богослужбата, затова пък те можаха през цялото време да са съпричастни към църковната молитва благодарение на доброто озвучаване в двора на храма, а други очакваха реда си да се помажат с осветен елей и мълчаливо слушаха моленията. По традиция бе осветено ястие, което бе раздадено на всички присъстващи за благословение

В края на Литургията протойерей Серафим Петров разказа за мъченическия подвиг на св. вмчк Мина.

„Да бъдем в Христовия мир и участници в св. тайнство Евхаристия в храма посветен на св. Мина“ - от своя страна благопожела на всички и епископ Константин. Той поздрави - от името на Негово Светейшество Българския Патриарх и Софийски митрополит Неофит - председателя на храма протойерей Серафим Петров, който неуморно се грижи за благолепието на храма, както и духовенството и църковното настоятелство към храма, като им пожела духовни сили и успешна работа в духовното обгрижване на благочестивата енория и облагородяването на храма.

 

 

Снимки

Св. Литургия в храм "Св. Мина"Еп. Константин с духовенствотоЧете се от св. ЕвангелиеСв. Литургия в храм "Св. Мина" В олтара на храм "Св. Мина"Маркианополски еп. КонстантинВелик входВелик входМаркианополски еп. КонстантинСв. Литургия в храм "Св. Мина"Св. ПричастиеПрот. Серафим Петров с празничен букет за еп. КонстантинМаркианополски еп. Константин благославя вярващитеХрам "Св. вмчк Мина" в столичния кв. "Модерно предградие"
« предишна новинаследваща новина »