ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Молебен по повод Националния празник на България в Русе

04 март 2010 12:08, Русенска митрополия
Молебен по повод Националния празник на България в Русе

Преди 132 години след кръвопролитна война и с цената на хиляди жертви, дали живота си за свободата на България, нашето отечество възкръсна от пепелищата и зае мястото си като равноправен народ в европейското семейство. Голяма роля за освобождението ни имаше и Българската православна църква, която постави началото на националното ни и духовно възраждане, достигнало естествения си завършек и с политическата ни свобода.

На 3 март - деня, в който България се появи отново на картата на света - и тази година русенци се събраха пред Паметника на свободата, за да отпразнуват това знаменателно събитие. Да уважат събитието, бяха дошли многобройни граждани. Местната и държавна власт беше представена от областния управител на Русенска област Пламен Стоилов, кмета на Русе Божидар Йотов, депутати от Русенския район. Русенска епархия бе представена от Месемврийския епископ Иаков, придружен от свещеници от града. След речта на областния управител Негово Преосвещенство и придружаващите го свещенослужители изпяха "Вечная памят" за падналите герои за освобождението ни и направиха молебен за благопруспяването на нашия народ, преминал през много трудности, но запазил вярата и самосъзнанието си. "Многая лета" се изпя за светските и духовни власти. Поднесени бяха цветя от обществени организации и многобройни граждани.

Текст и снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Молебен по повод Националния празник на България в РусеМолебен по повод Националния празник на България в РусеМолебен по повод Националния празник на България в Русе

Видео

заупокойна молитва

Молебен по повод националния празник на България в Русе

« предишна новинаследваща новина »