ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Изложба на икони в Гюргево по случай Националния празник на България

04 март 2010 09:17, Русенска митрополия
Изложба на икони в Гюргево

На 2 март, в навечерието на Националния празник на България, българска светска и църковна делегация участва в изложба на икони в гр. Гюргево, Румъния. Изложбата беше организирана от русенската Регионална библиотека „Любен Каравелов” и Окръжна библиотека „Йон Бассарабеску” в Гюргево. Това е първият съвместен проект след подписания преди месец договор за сътрудничество и двустранна дейност между двата културни института и се осъществява със съдействието на Асоциация “Еврорегион Данубиус”, Русе. Съорганизатори на изложбата са Окръжен съвет – Гюргево, Кметство – Гюргево и гюргевският окръжен музей „Теохари Антонеску”. Иконите в представената изложба са дело на талантливите иконописци Цветелина Максимова, Данаил Стефанов и Огнян Денев. Изложбата се състоя в читалнята на Окръжна библиотека „Йон Бассарабеску” в Гюргево. На културното мероприятие бяха изложени книги и албуми с репродукции на картини от фонда на Русенската библиотеката, посветени на Освобождението на България и участието и приноса на румънските части в бойните действия по време на Руско-турската освободителна война от 1877/78 г. Издания на румънски език от своя фонд, свързани с темата, показа и Гюргевската библиотека. Към проекта се присъедини и Окръжният музей в Гюргево “Теохари Антонеску”, който показа ценни литографии от средата на ХІХ в., съхранявани в неговия фонд, излизали в румънската и чуждестранната преса и свързани с темата за Руско-турската освободителна война.

На откриването на изложбата присъстваха председателят на Окръжния съвет в Гюргево Думитру Беану, кметът на гр. Гюргево Лучиан Илиеску, заместник-директорът на Окръжния музей в Гюргево Емил Пъунеску, както и много гюргевчани, привлечени от това културно събитие.

От българска страна на откриването на изложбата присъстваха кметът на гр. Русе г-н Божидар Йотов, игуменът на Басарбовския манастир архим. Емилиян, дякон Кирил Синев, директорът на РБ “Любен Каравелов” г-н Румян Ганчев, изпълнителният директор на Асоциация “Еврорегион Данубиус” г-жа Лили Ганчева, служители на библиотеката.

Участниците в събитието изтъкнаха голям брой исторически факти, свързани с взаимоотношенията на румънския и българския народ. От своя страна, архимандрит Емилиан подчерта общата почит на румънци и българи към просиялия в Поломието св. Димитрий Басарбовски. Негово Високопреподобие също представи роднинските връзки с Румъния на първия Търновски патриарх Йоаким, светителствал 19 години и представил се в Господа на 18 януари 1246 г. Той допълни, че Русе и Гюргево, съответно България и Румъния, са свързани не само от материалния „Мост на дружбата”, но и от светата Басарбовска обител, която е истински духовен българо-румънски мост, благодарение на множеството благоговейни румънски поклонници, които с вяра пристъпват към мястото, в което се е подвизавал преподобни Димитрий Басарбовски.

На изложбата от страна на Гюргевската епископия присъства директорът на духовната семинария „Патриарх Теоктист” свещ. Мариус Константин Жика заедно с шестима семинаристи. В края на официалната част от изложбата архим. Емилиан разговаря с младите семинаристи, които изразиха своето голямо желание да посетят България и да се запознаят с нейния духовен живот. От разговора със свещ. Мариус стана ясно, че в семинарията в модерна учебна база се обучават 90 семинаристи. Българските духовници получиха покана да посетят духовното училище на основаната преди четири години Гюргевска епископия, мъдро ръководена от Преосвещения епископ Амвросий.

След откриването на изложбата беше подписан протокол за сътрудничество между Русенската библиотека и Окръжния музей „Теохари Антонеску” в Гюргево. Протоколът предвижда реализирането на съвместни проекти в областта на информационния и културен обмен, гостуващи изложби, представяне на книги на румънски и български автори и др.

Българската делегация посети изключително богатата етнографска експозиция в сградата на Окръжния съвет в Гюргево.

По предложение на г-н Ганчев българската делегация се отправи към речната гара в Гюргево, където има паметна плоча от мястото, от което големият български патриот и революционер Христо Ботев на 16 май 1876 г. е отплавал с кораба „Радецки” начело на патриотична чета, за да вземе участие в борбата за национална освобождение на българския народ.

Българската църковна делегация се поклони и на мощите на св. Йоан Златоуст, св. Василий Велики, св. Григорий Нисийски и св. Макрина в скита „Св. Николай”, който има интересна история, бидейки бивша джамия превърната в православен храм.

Благодарим на Всеподателя Бога за това културно и духовно тържество и подобно на псалмопевеца Давид и ние потвърждаваме: „Колко хубаво и колко приятно е братя да живеят наедно!” (Пс. 132:1)

Текст и снимки: дякон Кирил Синев и РБ "Любен Каравелов"

 

 

Снимки

Места свързани с българщината в ГюргевоИзложба на икони в ГюргевоИзложба на икони в ГюргевоИзложба на икони в ГюргевоМеста свързани с българщината в ГюргевоГюргевоПоследният бой при Плевен-картинаАрхим. Емилиан с иконописцитеИзложба на икони в ГюргевоДвуезична книга за Христо Ботев на адвокатката Августа Бояна МакгрегърОткриване на изложбатаПоздравление от кмета на ГюргевоМногобройната аудиторияАрхим. Емилиан със семинаристи от ГюргевоЕтнографска експозиция в сградата на Окръжния съвет в ГюргевоБългарската делегацияБългарската делегацияПлоча върху речната гара в ГюргевоРазговор на брега на ДунаваРазговор на брега на ДунаваРакла със св. мощи в скита "Св. Николай", ГюргевоШиршая небесИисус Христос Вседържител

Видео

Откриване на изложбата

« предишна новинаследваща новина »