ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Въведение Богородично, Ден на християнското семейство и православната младеж. Бачковски манастир

21 ноември 2015 13:15, Бачковска света обител
Въведение Богородично, икона от иконостаса на главнaта църква, ХVІІв.

Ден на първото прикосновение на светата Майка Божия до Духа Светаго в светая светих на йерусалимския храм, първа стъпка в осъществяването на промисъла Божий – да стане Девицата по волята на Отца вместилище на Сина чрез Духа, та да яви на света Светлината на спасението му!

Това е и денят на освещаване на християнското семейство като богопромислена среда на живот, чадородие и отрастване в храма на любовта и в храма Божий. Отрасналият в него по естествен път остава в и осъществява евангелския закон – „да любите друг друга”. Посегателството срещу семейството е посегателство и хула срещу Духа Светаго Животворящия. Не случайно виждаме в нашето време как врагът человечески се опитва да разруши именно този храм на най-непосредственото битие на любовта. Ако успее в това, то той ще е изпълнил основната си задача – да отбие завинаги човека от Бога и да го хвърли в смъртната сянка на погубата. За съжаление в челните редици на борещите се със семейството виждаме жени - точно тези, които са призвани да бъдат негови първи пазителки. Те са се превърнали в разрушителки, подтиквани в безкрайната си помраченост, подучвани от слугите на човеконенавистника дявол. Всъщност това са хора лишени от любов в сърцата си, а любов като нямаш какво друго въобще имаш (ако перифразираме апостол Павел)? За щастие, в България, за разлика от Западна Европа, САЩ и много други части на света, благодарение на консерватизма на българина и на принадлежността му към православната вяра, сатаната не може да се похвали с големи успехи в черното си дело, но видни са опитите му и зачестяването им, затова трябва всички да се въоръжим с твърдост и непреклонност пред „добрите намерения” на "толерантността" и да не допуснем „мерзостта на запустението” да разруши домашната църква-семейството, и да седне на светото място.

На днешния ден, по традиция, в Бачковския манастир бе извършено тържествено богослужение, водено от игумена на манастира, архим. Симон, в съслужение с манастирското братство. В проповедта си архим.Симон подчерта непреходната ценност на традиционното семейство, ролята на небесната му покровителка и застъпница св. Богородица и нашия дълг да го опазим, задължението ни да възпитаваме младите в християнските ценности, с което на дело ще изпълним Божията повеля и съхраним младите хора в истината, положена от Господ Бог в сърцата им - за спасение.

 

 

Снимки

Въведение Богородично в Бачковския манастирВъведение Богородично в Бачковския манастирВъведение Богородично в Бачковския манастирВъведение Богородично в Бачковския манастирВъведение Богородично в Бачковския манастирВъведение Богородично в Бачковския манастирВъведение Богородично в Бачковския манастир
« предишна новинаследваща новина »