ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът Въведение Богородично в Ловеч

21 ноември 2015 19:22, Ловчанска митрополия
Празникът Въведение Богородично в Ловеч

За втори път след освещаването си параклисът, посветен на Въведение Богородично, при новостроящия се храм „Св. св. Кирил и Методий“, празнува своя храмов празник.

По установила се вече традиция в Ловеч този празник се предшества от концерт, в който участват най-малките жители на града, той им носи голяма радост и по думите на митрополит Гавриил им позволява да се докоснат до онази святост и духовна чистота, която може да бъде открита само в Православната църква.

Празничният звън на храмовите камбани посреща Ловчанския архиерей - високопреосвещения митрополит Гавриил, който на този ден отслужи тук света Литургия.

В съслужение с него участваха ставроф. свещеноик. Кънчо Кабадийски от храм „Св. Троица“ в Ловеч, свещеноик. Любомир Казашки от същия храм, йеромонах Илия - игумен на Новоселския манастир „Св. Троица“, йеромонах Исихий - гост от Гетсиманския манастир в Йерусалим, и свещ. Михаил Ковачев - председател на храма, който заради дейността си бе удостоен от митрополит Гавриил с офикията „протойерей“.

В проповедта си след службата владиката припомни Свещ. Предание, което разказва за живота на Дева Мария в храма, за това как тя е ходила на молитва в Светая Светих, където само веднъж в годината е влизал първосвещеникът. От ранни зори до 9 ч. св. Богородица се е молила, след това до 3 ч. се е занимавала с ръкоделие и отново се е връщала в Светая Светих за молитва и се е молила до онзи момент, когато идвал архангел Гавриил, който й носел храна. Митрополит Гавриил каза още, че според свидетелството на светите отци св. Захарий първосвещеник често е чувал беседата на архангела с малката Дева Мария, а Светая Светих е образ на св. Богородица, която безсеменно ще зачене и ще носи Богочовека Господ Иисус Христос, ще Го роди и след раждането пак ще остане Девица. Това е единствен случай в историята на човешкия род, но няма чудо, което да е невъзможно за Този, Който всичко е направил от нищо.

След многолетствието владиката раздаде нафора и иконички на всички в храма.

 

 

Снимки

Празникът Въведение Богородично в ЛовечПразникът Въведение Богородично в ЛовечПразникът Въведение Богородично в ЛовечПразникът Въведение Богородично в ЛовечПразникът Въведение Богородично в ЛовечПразникът Въведение Богородично в ЛовечПразникът Въведение Богородично в ЛовечПразникът Въведение Богородично в ЛовечПразникът Въведение Богородично в ЛовечПразникът Въведение Богородично в ЛовечПразникът Въведение Богородично в ЛовечПразникът Въведение Богородично в ЛовечПразникът Въведение Богородично в ЛовечПразникът Въведение Богородично в Ловеч
« предишна новинаследваща новина »