ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

СЛОВО на МИТРОПОЛИТА НА САЩ, КАНАДА И АВСТРАЛИЯ ЙОСИФ за ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО

21 ноември 2015 22:19, Българска Патриаршия
Малката Мариам - Пресвета Богородица

ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО

„И рече Мариам: Душата ми величае Господа и духът ми се зарадва в Бога, Спасителя мой, задето Той милостно погледна унизеността на рабинята Си, защото , ето, отсега ще ме облажават всички родове...” /Лука 2:46-48/.

Как мислите? Българският род облажава ли св. Богородица? Отговорът е: Да! Затова сме и тук всички заедно, во главе с многообичания ни предстоятел на БПЦ - БП – Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит – да отбележим втория храмов празник на този велелепен храм, да поздравим о. Александър, отците, църковното настоятелство и членовете на енорията с празника Въведение Богородично и да измолим обичта, милостта и благословението на майката Божия за Църквата ни, Родината ни и за всички нас.

Какво събитие възпоменаваме на Въведение Богородично? Защо е въведена св. Дева Мария в храма? Какво обещание се е изпълнило днес? С какво се е занимавала и какво е научила малката Мариам в храма? Отговорът е - с плодовете на Св. Дух: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание, най-вече смирение.

Св. Евангелие отбелязва, че св. Богородица е слагала всичко в сърцето си /Лука 2:51/.

Въведена е в храма, за да се изпълни писаното в закона, обещането на Йоаким и Анна, за да се научи на неща, които не могат да се видят в света, за да се подготви да опази пророчеството на св. прор. Исайя, без сатаната да разбере това.

Какво е обещанието й: да бъде девствена цял живот; да се примири с мнимата женитба, да укрие от дявола въплъщението на Бог Слово от девица, да достигне духовно съвършество, за да изпълни ролята си на Божия майка.

Ето няколко момента от живота й според Свещ. Предание, които разкриват какво е научила св. Дева Мария в храма. Когато Мариам се върнала у дома си след три месеца гостуване у леля си Елисавета в Йерусалим, тогава тя се оказала непразна. И Йосиф изпаднал в недоумение какво да я прави. Сигурен, че не се е докосвал до нея, той се попитал: 1. Да я изобличи според закона като законопрестъпница или да премълчи? Ако я изобличи, тя трябва да бъде убита с камъни, а той ще излезе мъчител. 2. Да премълчи, той ще излезе прелюбодеец. 3. Затова той решил тайно да я напусне, вместо да я изгони и да замине в далечна страна от срам.

Чуйте според св. Атанасий Александрийски какво казал Йосиф на Мариам: „Марио, ти ли си онази честна Дева, възпитана в свещените притвори на храма? Ти ли си, която не искаше да погледнеш на мъжко лице? Ти ли си, която свещениците не можеха да те убедят доброволно да се сгодиш? Ти ли си, която си обещала да спазиш девството си до гроб? Где е твоето срамежливо лице? Аз се срамувам да утаявам греха ти.”

„А св. Дева Мария само се червенееше от тия думи на Йосиф. Тя не смееше да му каже за архангелското благовестие и за Елисаветиното пророчество, за да не се покаже тщеславна и велехвална.”

Св. Дева само отговорила: „Жив е Господ, Който до сега ме опазва в девството ми, защото грях не съм сторила, никой не се е докосвал до мене, а това, което е в мен, то е Божие изволение и действие.”

Йосиф обаче не повярвал и като не искал да я изобличи, като праведник, поискал тайно да я напусне.

Ангелът тогава му се явил насън и рекъл: „Йосифе, сине Давидов, не бой се да приемеш Мариам, твоята жена.” [Тук ангелът нарича девицата жена, за да премахне Йосифовото мнение за прелюбодеянието.] /Св. Теофилакт Български/

А Йосиф като станал от съня си, сторил както му беше заповядал Ангелът Господен и взел я, уважавал я като своя годеница и твърде много я почитал, като Божия девица и й служел със страх и благоговение, като на майка на Спасителя.

В „Маргарит”-а на св. Йоан Златоуст четем следното: „Това станало след като Ангелът се явил вече на Йосиф. Един от служителите при храма, посетил дома на Йосиф и като видял Дева Мария бременна се върнал при първосвещеника и целия Синедрион и казал: „Казвате за Йосиф, че е праведен, а той е извършил голямо беззаконие. Девицата, която взе от храма Господен на съхранение, той тайно я е осквернил и сега тя е непразна.”

Първосвещеникът изпратил слуги да проверят и, като намерили, че казаното е истина, повикали Йосиф и Мария в Синедриона. Първосвещеникът като видял Мария, казал: „Ти, възпитаната в Светая Светих, където приемаше храна от ангелски ръце и слушаше ангелско пение, си забравила Господа Бога?”

А тя, плачейки, казала: „Жив е Господ, Бог мой, че съм чиста и мъж не знам.” Първосвещеникът се обърнал към Йосифа: „А ти защо си направил това?” Йосиф също му отговорил: „Жив е Господ, Бог мой, че съм чист от нея.”

„Понеже тайно си се смесил с Отроковицата, която беше дадена в дар на Господа, заради това вие двамата трябва да пиете водата на обличението, за да изяви Господ греха ви пред всички. /Според Мойсеевия закон, ако някой бъде обвинен в прелюбодеяние и не изповяда истината, му се дава да пие водата на обличението, която се нарича проклинателна вода. Виновният, като пие от тази вода, по Божий съд, ако е прелюбодеец, получава нещо по лицето, по което се познава направеното беззаконие./

И тъй, първосвещеникът дал първо на Йосиф, а после на Мария да пият, но не се показало никакво обличение. Всички се почудили, че грехът им не се изобличил. Тогава първосвещеникът им казал: „Щом Господ Бог не изобличи греха ви, то идете си с миром” и ги отпуснал.

Йосиф взел Дева Мария и си отишъл у дома радостен като славел Бога.

Така че, св. Богородица е наш образец за подражание. Тя е изрядна майка на нашия Бог. Във Витлеем тя стана Богородица, а при Кръста тя се удостои да бъде майка на всички нас. Св. Богородица ни учи с живота си да й подражаваме по пътя на нашето спасение. Защото тя знае как се служи, как се страда, как се споделя радост, как се надмогват беди. Св. Богородица знае също как се живее в чужбина защото е била бежанка. За да избяга от злия цар, тя се укривала в Египет. Била е в бедност, за да не може никой от нас да каже, че е най-бедният човек. Преди да роди Спасителя на света, тя е преживяла такъв срам, че никой от нас не може да си го представи. Тя е била непразна с Бебе без да има мъж. Хората шушукали. Те се кикотели, те се бутали с лакти. Те я сочели с пръст. Разправяли лъжи. А тя мълчала. Не се защитавала. Никому не казала: „Ей, Детето, което нося в утробата си, е вашият Месия”. Тя чакала Господ в удобно време да изчисти името й. Вече чухме, че даже на Йосиф, обручника й, мнимия й мъж, не казала нищо. Господ изпратил Ангел от небето насън, за да му каже какво предстои.

Ами след раждането на Господ Иисуса в Назарет. Тридесет години никак не й е било лесно в този град, населен с хора – груби, необразовани, неприветливи. Назарет е бил град – сборище на избягали престъпници, град-гето. Всички знаете израза на св. апостол Натанаил: „От Назарет може ли да излезе нещо добро?” /Йоан 1:46/.

Така че светата Божия Майка е живяла и в гето. Св. Богородица била мила и прекрасна майка – грижовна, кротка, смирена, усмихната, красива. Ходила е за вода всеки ден. Готвела. Чистила. Прала е своя Син. Правила е с удоволствие дома на Господа светъл и приветлив.

Ами на сватбата в Кана Галилейска! Св. Богородица е била със сина си Иисус там. Тя била щастлива, радостна, като на сватбено тържество. Проявила дори загриженост да не се накърни радостта на младоженците, защото виното свършвало. Така станало първото чудо – по нейната молба. И още нещо, много важно: тя споделила с нас най-главното изискване в разрешаване на нашите проблеми в живота: „Каквото ви каже, сторете!” /Йоан 2:5/. Това са последните й думи, които казала в св. Евангелие. След това тя замълчала докрай.

При Кръста тя чула хулите и неприличния език на римските войници. Разпъвайки нейния Син, те разпъвали и нея, а тя все мълчала. Защото при Благовещението обещала да подчини своята воля на Божията.

Когато на Кръста Господен предал Духа си, Той бил свален на нейните ръце. Тя го дала на света чист, бял и невинен, а светът й го върнал покрит с кръв, изпоцапан и наранен. Но тя не обвинила света. Дала ни урок да сме търпеливи и да чакаме волята Божия.

На Петдесетница св. Богородица е била сред апостолите. Св. Дух слязъл и върху нея. Тя е майка и на св. Църква. Тя е майката на Любовта. Тя е нашата майка, която ни пази в своето сърце.

Ето всички тези добри уроци св. Богородица е усвоила в храма Господен.

Така че, нека да й подражаваме, както и тя е подражавала на Господа.

Нека в един глас да речем: „Всичкото си упование възлагаме на тебе, Майко Божия, запази ни под твоя покров!”

Амин!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Словото е произнесено в храм “Св. св. Кирил и Методий” /ул. „Г. Вашингтон” № 47, гр. София/ на 21 ноември 2015 г. – Въведение Богородично.

Видео:

Снимки: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия ЙОСИФМалката Мариам - Пресвета БогородицаВъведение Богородично - в параклиса на храм "Св. св. Кирил и Методий"Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия ЙОСИФТихата, смирената и благодатната Приснодева Мария
« предишна новинаследваща новина »