ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествено честване на Националния празник на Р. България в българския храм „Св. Йоан Рилски” - Атина, Гърция

04 март 2010 13:02, Българска Патриаршия
Честване на 140 години Българска екзархия и 3 март в БПЦО "Св. Йоан Рилски" - Атина

Отново ведра зимна утрин в Атина. Отново някак си празнична е атмосферата около нас. Камбанен звън се чува отвсякъде, а храмовете са празнично украсени. Във времето на Великия пост сме. Във Втората му неделя - на св. Григорий Палама - отново празнична е обстановката в предоставения на българската общност тук храм „Св. Йоан Рилски”. Богослужението, отслужвано от архимандрит Атанасий (Султанов), тече благочинно, огласявано от ангелските гласове на сформирания квартет от български студенти по богословие в Атинския богословски факултет. Квартета умело ръководи псалт Милетий Велчев.

На 28 февруари много българи дойдоха в храма, за да отбележат и наближилия Национален празник на България и молитвено да отдадат почит на геройски загиналите в национално-освободителното дело на милото ни Отечество. Поради заетостта на всички на работните им места на 3 март, бе решено отбелязването на този празник да стане на 28 февруари.

След св. Литургия и последвалия я водосвет всички излязоха с литийно шествие на площада пред храма, където първо се отслужи заупокойна молитва за загиналите за вярата и освобождението на Родината ни, а после и благодарствен молебен към Бога за Неговите велики благодеяния. В речта си отец Атанасий припомни на всички, че датата 28 февруари е също важна в новата история на България, защото на този ден преди 140 години е обявено основаването на Българската екзархия, довело до духовна свобода на българския народ. ”На българския народ бе нужна духовна свобода първом, за да може след това да въстане всецяло срещу поробителя. И ето, само шест години след това дойде и Априлското въстание, довело до това светът да разбере за теготите на българите и само осем години по-късно да бъде обявявена и политическата свобода”, каза той и благодари на всички, почели събитието.

На честванията присъстваха български общественици и културни дейци, представители на различни български организации в Атина. За съжаление въпреки поканата и – надяваме се – по уважителни причини, не присъстваха представители на българската дипломатическа мисия в Атина.

След молебена последва кратка програма от възрожденски песни, изпълнена от фолклорна формация „Родина” с ръководител маестро Александър Костадинов, а заедно с тях радостно припяваха и всички присъстващи. Накрая архимандрит Атанасий призова вярващите българи в Атина да не забравят своите корени и винаги да обичат своето Отечество. Всички единогласно изпяха българския национален химн и си тръгнаха с преизпълнени с национална гордост сърца.

 

 

Снимки

Честване на 140 години Българска екзархия и 3 март в БПЦО "Св. Йоан Рилски"Честване на 140 години Българска екзархия и 3 март в БПЦО "Св. Йоан Рилски"Честване на 140 години Българска екзархия и 3 март в БПЦО "Св. Йоан Рилски"Честване на 140 години Българска екзархия и 3 март в БПЦО "Св. Йоан Рилски"Честване на 140 години Българска екзархия и 3 март в БПЦО "Св. Йоан Рилски"Честване на 140 години Българска екзархия и 3 март в БПЦО "Св. Йоан Рилски"Честване на 140 години Българска екзархия и 3 март в БПЦО "Св. Йоан Рилски"Честване на 140 години Българска екзархия и 3 март в БПЦО "Св. Йоан Рилски"Честване на 140 години Българска екзархия и 3 март в БПЦО "Св. Йоан Рилски"Честване на 140 години Българска екзархия и 3 март в БПЦО "Св. Йоан Рилски"
« предишна новинаследваща новина »