ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Честване на Трети март в Киево-Печерската лавра

04 март 2010 15:06, Българска Патриаршия
Честване на Трети март в Киево-Печерската лавра

На 3 март се отбелязва Денят на освобождението на България от османско робство. По традиция в този ден се извършва възпоменание за генерал-майор Николай Степанович Леонов, участник в Кавказките походи и Руско-турската освободителна война от 1877–1878 г. Гробът на воина-освободител се намира в Киево-Печерската лавра, до южната страна на академичния храм в чест на Рождество на Пресвета Богородица.

Тази година с благословението на ректора на Киевската духовна академия и семинария Борисполски архиепископ Антоний, възпоменанието на гроба на генерал-майор Н. С. Леонов е извършил и. д. ефимерий при академическия храм „Рождество на Пресвета Богородица” и преподавател в КДАиС протойерей Константин Пилипчук.

След края на заупокойното богослужение извънредният и пълномощен посланик на България в Украйна Д. Ц. Владимиров, както и сътрудникът на Руското посолство в Украйна В. В. Лоскутов са положили на гроба на руския воин-освободител венци от името на сътрудниците към посолствата на Р България и Руската федерация, съобщава сайтът на КДАиС.

Генерал-майор Николай Степанович Леонов се прославя със своята смелост при освобождението на гр. Враца на 26 октомври 1877 г. Без да е бил ранен в нито едно сражение, въпреки своята безпримерна храброст, той почива скоропостижно на 30 ноември 1877 година.

В гр. Враца през 1958 г. е издигнат негов бюст-паметник. В България има над 400 руски паметници, а много улици, градове и села са назовани в чест на руски общественици и пълководци, загинали в Руско-турската война (1877-1878), когато България отново придобива своята свобода, след петвековно османско иго. На общоградското поклонение в Добрич, по повод на 131-вата годишнина от освобождението на града от османско иго, генералният консул на Руската федерация във Варна Анатолий Щелкунов заявява: „Няма друга страна в света, като България, в която да се съхраняват толкова много паметници на руски воини. Българите тачат паметта на руските воини. (...) Тази признателност е пример за цивилизационно отношение и свидетелство за духовното единение между нашите два народа, свързани от православието, писмеността и сложната, но героична история”.

Текст: Александра Карамихалева

 

 

« предишна новинаследваща новина »