ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В Москва поменаха руските воини и българските опълченци отдали своя живот за Освобождението на България

04 март 2010 16:12, Българска Патриаршия
Параклисът паметник

На 2 март, в навечерието на честването на 132-годишнината от Освобождението на България от турско иго, в Москва в параклиса - паметник на руските генерали, паднали в боевете при Плевен, е извършен помен за загиналите в Руско-турската война 1877-1878 година.

На площада при параклис-паметника в този ден са се събрали православни свещенослужители, представители на Министерството на отбраната на Русия, Комитета за връзка с религиозните организации в Москва, обществените организации «Съюз на приятелите на България» и «Център на националната слава на Русия», представители на посолството на България в Русия.

С благословението на светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил панихидата за руските войни и българските опълченци, отдали своя живот за Освобождението на България от турско иго, е извършил Красногорският епископ Сава.

Думи на дълбока признателност към руския народ, към братята православни, от името на българския народ е отправил извънредният и пълномощен посланик на Република България в Русия Пламен Грозданов.

В подножието на параклис-паметника са положени венци от името на Министерството на отбраната на Русия и Посолството на България в Москва. Под звуците на военния оркестър с тържествен марш е преминала рота на почетния караул.

Както съобщава пресслужбата на Комисията по връзки с религиозни организации на гр. Москва, организатор на проведеното по инициатива на посолството на България мероприятие е предстоятелят на храм „Възкресение Христово” в Кадашах, протойерей Александър Салтиков.

Параклисът паметник е построен по инициатива и със средства на останалите живи елитни пехотинци, участници в боевете при Плевен, с подкрепата на цялото руско общество, което възприемало Руско-турската война 1877-1878 г. за свой свещен дълг. Откриването на Плевенския параклис става на 11 декември 1887 г. по повод 10-годишнината от боевете при Плевен.

След Октомврийската революция параклисът бил затворен и опустошен. Правени са многократни опити да бъде унищожен по разпореждане на ЦК, но по чудо оцелял, макар и превърнат в тоалетна.

Параклисът остава в безобразен вид до 50-те години, когато отново постепенно си възвръща предишното благолепие.

На 3 март 1990 г. Крутицкият и Коломенски митрополит Ювеналий в съслужение с духовенството към Българското подворие в Москва отслужва панихида за падналите за Освобождението на България. През декември 1992 г. параклисът е върнат на Руската православна църква. През 1998 г. по повод 120-годишнината от Освобождението на България на 1 март в присъствието на Патриарх Алексий ІІ параклисът е осветен, а на 3 март, Националния празник на България, духовници към РПЦ и БПЦ извършват тържествено възпоменание за загиналите воини, което става традиционно.

Текст: Александра Карамихалева
По информация от: Служба коммуникации ОВЦС и rusmilestones.ru

 

 

Снимки

Параклисът паметникПараклисът паметникПараклисът-паметник
« предишна новинаследваща новина »