ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Заупокойна света Литургия в памет на Първия екзарх и митрополит Видински Антим

29 ноември 2015 15:18, Видинска митрополия
Заупокойна света Литургия в памет на Първия екзарх и митрополит Видински Антим

На 1 декември се навършват 127 години от блажената кончина на Негово Блаженство Антим, първи Български екзарх и пръв Видински митрополит.

По този повод с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, Видинска света митрополия организира редица мероприятия и тържества, свързани с почитане паметта на великия българин, духовник, патриот, държавник и светител.

Тържествата по отбелязване на 127-годишнината от блажената кончина на екзарх Антим Първи започнаха със Заупокойна света Литургия и панихида на 29 ноември, отслужени от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп в митрополитския храм „Св. Николай Чудотворец“, гр. Видин, където се намира и гробницата на екзарха. В богослужението взеха участие и съслужиха архимандрит Евтимий и архимандрит Самуил.

По време на светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед във връзка с 13 Неделя след Неделя подир Въздвижение, а в края на богослужението говори за делото, служението и подвига на екзарх Антим Първи.

Той подчерта, че видинското общество трябва да бъде пример за любов, преданост, тачене паметта и изявяващо личността на екзарх Антим Първи, както и да се ползва от неговия благ пример за силна вяра, надежда и любов. Той сподели, че не можем да се надяваме на почит към личността на Антим Първи от други, външни люде, без да сме направили това ние и да дадем личен пример за уважение и прослава на бележития наш съгражданин.

На светата Литургия и панихидата присъстваха вярващ народ, както и представители на различни видински институции.

На присъстващите бе раздадено осветено коливо за упокоение и помен на Екзарх Антим Първи.

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »