ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

127 години от блажената кончина на екзарх Антим Първи

01 декември 2015 14:48, Видинска митрополия
127 години от блажената кончина на екзарх Антим Първи

На 1 декември се навършват 127 години от блажената кончина на Негово Блаженство Антим, първи Български екзарх и пръв Видински митрополит.

По този повод Видинска света митрополия с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан организира различни мероприятия, свързани с почитането паметта на екзарх Антим Първи, както и с възкресяването на паметта му в сърцата на българите, особено живеещите в старопрестолния Видин.

Кулминацията на тържествата по повод 127-годишнина от кончината на бележития българин, духовник, държавник, политик и патриот, се състоя пред Гробницата-паметник на екзарх Антим, до храм „Св. Николай Чудотворец“, в двора на Видинска света митрополия.

Пред мавзолея на Антим Първи духовници, официални лица, учители, ученици и гости почетоха със заупокойна молитва, почести и поднасяне на венци и цветя паметта на достойния син на България.

След заупокойната молитва, отслужена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, епископът припомни делото на екзарх Антим Първи и призова присъстващите да подражават на вярата, добродетелите и любовта му към род и родина.

Гости на тържеството бяха г-жа Елка Георгиева, зам.-областен управител на Видин, г-жа Албена Георгиева, зам.-областен управител на Видин, г-жа Иванела Андреева, секретар на Община Видин, г-н Павел Паунов, зам.-председател на Общински съвет Видин, г-жа Марийка Василева, началник на РИО – Видин, г-жа Светлана Кръстева, началник на ДА – Видин, г-н Любомир Илиев, секретар на НЧ „Цвят-1870“, г-жа Румяна Петрова, директора на ПМГ „Екзарх Антим Първи“, г-жа Росица Кирова, от Гражданско обединение „Единни за промяна“, представители на политически партии, ученици, граждани, гости на Видин и др.

Деца от Литературен клуб „Иван Деспотов“, гр. Видин, представиха рецитал „Песен за Антим Първи“. Песента е изпята за първи път на 11 март 1872 г. при пристигането на Антим Първи на пристанището в гр. Русе.

Участие в празника взеха представители на Патриотичен клуб „Бдинци“, които с топовен залп отдадоха почест на екзарх Антим Първи.

След поднасянето на венци и цветя пред паметника над гроба на Антим Първи, официалните лица бяха поканени в сградата на Видинска света митрополия, за възпоменателна почерпка в памет на дядо Антим.

 

За повече снимки посетете сайта на Видинска митрополия.

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »