ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Дискусия по модела „Световно кафене“ в памет на екзарх Антим Първи се проведе във Видин

02 декември 2015 17:22, Видинска митрополия
Дискусия по модела „Световно кафене“ в памет на Антим Първи се проведе във Видин

На 1 декември се навършиха 127 години от блажената кончина на Негово Блаженство Видинския митрополит и пръв Български екзарх Антим. По този повод Видинската света митрополия организира поредица от събития в памет на бележития видински архиерей, държавник, родолюбец и отец.

Сред инициативите бе и срещата с ученици и представители на различни видински организации, която бе от типа „Световно кафене“ и се проведе в Народно читалище „Цвят-1870“.

На присъстващите в дискусията бяха представени четири въпроса, свързани с живота и делото на екзарх Антим Първи. Участниците, разделени на четири групи, размишляваха и дискутираха върху въпросите и всеки предложен отговор бе записван от главния „кафеджия“.

Темата на срещата бе „АНТИМ ПЪРВИ – ДУХОВНИК, ПАТРИОТ, ЗАКРИЛНИК И ПРИМЕР ЗА ПОДРАЖАНИЕ“, а въпросите:

- Коя е причината за един човек да тръгне по пътя на монашеството;

- Защо в Антим Първи се сформира патриотичен дух;

- Чрез кое Антим Първи се извисява като закрилник и на кого;

- В какво трябва да подражаваме на Антим Първи.

След обсъждането на четирите групи, получените отговори бяха събрани и представени на всички присъстващи. Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, който бе експертът, според зададения модел на дискусия, направи обобщение и анализ на въпросите и отговорите. Той обърна внимание на това, че подборът на въпросите насочва към примера на достойни личности като екзарх Антим, който и днес ни призовава да бъдем достойни чеда на Църквата Христова, на българския род и мила Родина, както и да бъдем градивни в живота си.

Думата бе дадена и на г-н Георги Иванчев, бивш директор на ПМГ „Екзарх Антим Първи“, като човек възкресил паметта на екзарха във Видин, да сподели мисли и разсъждения по повод срещата за дядо Антим. Трогателни бяха неговите думи за екзарха, които стоплиха сърцата на присъстващите.

На всички гости и участници в дискусията епископ Поликарп подари книги за духовно напътствие и благодатна Божия утеха.

 

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »