ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Възстановена икона в храм „Света Троица”, гр. Габрово

05 март 2010 11:52, Великотърновска митрополия
Възстановена икона в храм „Света Троица”, гр. Габрово

Възстановена в оригиналния и облик е откраднатата икона от апостолско-събитийния ред на иконостаса, посветена на светите братя Кирил и Методий. Това стана възможно благодарение на пълния дигитален иконен албум на храм „Света Троица”, в който се съхраняват прецизно заснети и надлежно описани абсолютно всичките икони на храма.

Хората, осъществили тази спасителна операция, са многократната дарителка на храма Надежда Дренска и младата зографка Андреяна Дойкин.

Андреяна Минчева Дойкин е родена на 30.06.1984 г. в гр. Габрово. Завършила е Средното художествено училище за приложни изкуства в гр. Трявна през 2002 година. През 2006 г. придобива бакалавърска степен във ВТУ „Св. Кирил и Методий”, гр. Велико Търново, със специалност „иконография”. Дипломната й работа е стенописът „Сънят на Яков” с размери 1.00 х 0.70 м. Отново там придобива магистърска степен през 2007 г. Този път стенописът „Преображение Господне”, изписан от нея е с размери 1.80 х 2.00 м. Веднага след завършването се присъединява към екипа, изписващ Етрополския манастир „Света Троица” – Варовитец. Успоредно с това придобива квалификация за „Учител по изобразително изкуство”. В момента работи като художник на свободна практика, като създава главно икони и църковна монументална живопис. По време на обучението си е изпълнявала многобройни поръчки за болници и частни лица в България и чужбина.

Нека да им е пред Господа!

Автор: Протойерей Стефан Стефанов, гр. Габрово

 

 

« предишна новинаследваща новина »