ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествата по случай 132 г. от Освобождението на България в гр. Габрово

05 март 2010 12:00, Великотърновска митрополия
Паметникът на Шипка

На 3 март в гр. Габрово подобаващо бе отбелязан Националният празник, Денят на Освобождението на България, ден, в който всички трябва да отдадем своята почит и благодарност към онези, които са отдали живота си за осъществяването на нашата свобода.

По традиция празничният ден започна при Братската могила до църквата „Успение Богородично” в гр. Габрово с панихида за починалите воини, отслужена от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий и габровското свещенство. Радостно беше присъствието на много габровци, тук бяха и кметът на гр. Габрово г-н Томислав Дончев, зам.-кметът г-н Николай Сираков, председателят на Общинския съвет г-н Валерий Василев и много общински съветници.

След вдигането на знамената на градския площад митрополит Григорий бе поканен от г-н Валерий Василев в сградата на Община Габрово, за да бъде отбелязан Националният празник с още едно значимо за града ни събитие. На архиерея бе представен архитектурен проект за строеж на нов православен храм в един от най-бързо развиващите се райони в града. На церемонията по връчването на документите присъстваха и областният управител на гр. Габрово г-н Мариян Костадинов, бившият кмет на града инж. Богомил Белчев, който е и ръководител на проектантския екип, и арх. Иван Николов, автор на архитектурния план на храма. Целият проект е дарение, което според авторите е оценено на 35000 лв. Митрополит Григорий изказа своята благодарност на всички, които са работили за осъществянето на това богоугодно дело и припомни отново, че Габрово е перлата на Великотърновска епархия, а новият храм ще бъде перлата на областния град.

Тържествата по случай 132-годишнината от Освобождението на България продължиха с тържествен митинг под връх Шипка, където гост бе и вицепрезидентът на България ген. Ангел Марин. За първа година панихидата за загиналите воини бе отслужена на самия паметник от Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий, Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Галактион и свещеници от двете епархии.

Много бяха дошлите българи на този паметен за историята връх, за да изкажат признателност към всички онези, отдали живота си за свободата и вярата на нашата Родина.

Многая лета, Отечество любезно!

 

 

Снимки

Подписване на проектаОфициално връчване на проекта
« предишна новинаследваща новина »