ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

СЪБОРНА СВ. ЛИТУРГИЯ в Руската църква "Св. Николай Мирликийски Чудотворец"

04 декември 2015 11:45, Българска Патриаршия
Руският храм-подворие "Св. Николай" в София

На 4 декември 2015 г. в Руския храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец” - подворие на Московския патриарх при Българския патриарх в София - Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави съборната св. Литургия, в която се включиха духовници-членове от състава на смесената комисия на РПЦ и БПЦ за канонизацията на архиепископ Серафим Соболев: Троицки епископ Панкратий - председател на Синодалната комисия за канонизация на светии на РПЦ, Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, предстоятелят на Руското подворие архим. Филип Василцев, прот. Владимир Воробьов - ректор на Православния хуманитарен университет „Св. Тихон“, прот. Игор Якимчук - секретар на Отдела за външно-църковни връзки по междуправославните отношения на РПЦ, както и ставр. ик. Мина Минчев, ставр. ик. Нелуц Опря - представител на Румънската православна църква у нас, ставр. ик. Симеон Минчев, патриаршеският протодякон Александър Нешев, софийският митрополитски протодякон Иван Петков, дякон доц. д-р Иван Иванов.

В края на св. Литургия митрополит Йоан и епископ Панкратий говориха за благодатното служение на архиеп. Серафим Соболев и искрената народна почит към светителя, в чието достойнство за канонизация не се съмняват, а напълно я подкрепят.

Знеполски епископ Арсений сподели извънмерната си духовна радост от напредъка в процедурата по канонизацията на архиеп. Серафим Соболев, защото всяка канонизация е предвкусване на Царството Божие. Той подчерта, че канонизирането на владика Серафим за нас е важно с това, че ще препотвърди убеждението ни, че светителят е съсъд на Божията благодат и, следвайки примера му за високонравствен духовен живот, ще угодим на Бога.

В криптата на храма Знеполски еп. Арсений отслужи панихида на гроба на блаженопочиналия архиепископ Серафим при молитвеното участие на членовете на съвместната комисия на РПЦ и БПЦ по канонизацията му.

~~~~~~~

Очаквайте подробния ни репортаж.

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Десислава Панайотова, Любен Кисьов

 

 

Снимки

Варненски и Великопреславски митр. ЙоанТроицки еп. ПанкратийЗнеполски епископ АрсенийАрхиеп. Серафим СоболевХрамовият хор заедно с прот. Кирил Попов и Стефан ДимитровХрамовият хорНа съборната св. Литургия в Руската църква - 4. 12. 2015 г.Архим. Филип ВасилцевХристос Пантократор - Руска църква в СофияВарненски и Великопреславски митр. ЙоанЗнеполски епископ АрсенийТроицки еп. ПанкратийАрхим. Филип поднася паметен дар на архиереите от комисиятаГробът на архиеп. Серафим СоболевАрхиеп. Серафим СоболевЗнеполският еп. Арсений отслужи панихида на гроба на владика СерафимЗнеполският еп. Арсений отслужи панихида на гроба на владика СерафимЗнеполският еп. Арсений отслужи панихида на гроба на владика СерафимМолитвен поклон пред владика СерафимПомазване с елей при гроба на владика Серафим
« предишна новинаследваща новина »