ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

МИТРОПОЛИТ ЙОАН: АРХИЕПИСКОП СЕРАФИМ СОБОЛЕВ ДАДЕ СВОЯ ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ПРИНОС ЗА ХРИСТОВАТА ЦЪРКВА

04 декември 2015 18:38, Българска Патриаршия
Архиеп. Серафим /Соболев/

В края на съборната св. Литургия, отслужена от български и руски духовници в руския храм-подворие „Св. Николай Мирликийски Чудотворец” на 4 декември 2015 г., Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан произнесе слово в качеството си на водещ представител на Св. Синод на БПЦ-БП в смесената църковна комисия за канонизацията на архиепископ Серафим Соболев.

Митрополит Йоан каза, че Светейшият Български патриарх и Софийски митрополит Неофит, както и целият Български Синод с радост приветстват в България официалната руска делегация начело с Волоколамски митрополит Иларион.

За Българската православна църква е огромна радост съвместно да работи с Руската православна църква по канонизацията на архиепископ Серафим Соболев, който идва от Русия в България, обгрижва духовно своите руски пасоми (емигранти и др.), но същевременно се проявява като грижовен архипастир и за множество българи.

Владика Серафим внася своя изключителен принос в служението на Христовата Църква като се бори и изобличава различните ереси.

От името на Светейшия Български патриарх Неофит и лично от свое име митрополит Йоан благодари на всички членове на смесената руско-българска комисия за работата им по процедурата за канонизация на архиепископ Серафим Соболев. Митрополит Йоан се обърна към своите събратя архиереи и към предстоятеля на Руското подворие архим. Филип Василцев като благодари на Пресвета Богородица, на св. Николай и на архиепископ Серафим за възможността български и руски духовници да служат заедно пред Божия олтар. Митрополит Йоан благодари и на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и на Св. Синод на РПЦ за сформирането на съвместната работна комисия по канонизацията на архиепископ Серафим Соболев.

Българският архиерей поздрави присъстващите в храма с Богородичния празник /по стар стил днес е Въведение Богородично/ и ги благослови.

~~~~~~~~~~~~~~~

Вижте още по темата в:

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=190130

и

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=190274

Текст и снимки: Десислава Панайотова, Любен Кисьов

 

 

Снимки

Варненски и Великопреславски митр. ЙоанЧастица от св. мощи на св. НиколайСв. Николай МирликийскиСв. БогородицаСв. БогородицаСвятост - надгробният кръст в криптата на Руската църкваВарненски и Великопреславски митр. ЙоанВладика Серафим СоболевПисма с молби за помощ към владика СерафимГробът на архиеп. СерафимИконата на Въведение БогородичноРуската църква "Св. Николай" в София
« предишна новинаследваща новина »