ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ТРОИЦКИ ЕПИСКОП ПАНКРАТИЙ: АРХИЕПИСКОП СЕРАФИМ СОБОЛЕВ - ЕДИН СВЕТЕЦ, КОЙТО СЪБИРА ДВЕ ЦЪРКВИ

04 декември 2015 19:03, Българска Патриаршия
Троицки епископ Панкратий

В края на съборната св. Литургия, възглавена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение с руски и български духовници в руския храм-подворие „Св. Николай Мирликийски Чудотворец” на 4 декември 2015 г., Негово Преосвещенство Троицки епископ Панкратий произнесе слово. Епископът е председател на Синодалната комисия за канонизация на светии на РПЦ и член на съвместната църковна комисия за канонизирането на архиепископ Серафим Соболев.

Епископ Панкратий сподели, че за него е велика радост да е отново в България - 23 години след първото му идване у нас. Той подчерта, че всичко се е променило - София, храмът (в добрия смисъл), и че почитта към архиепископ Серафим се е увеличила.

Руският архиерей разясни, че съвместната българо-руска комисия по канонизацията на владика Серафим е събрала и анализирала живота и делото на архиепископ Серафим. Той специално наблегна на факта, че съвместната работа на две Поместни църкви е прецедент в църковната история по отношение на процедура по канонизация на светия. Троицки епископ Панкратий възкликна, че това, което сега се случва по Божи промисъл е ИСТОРИЧЕСКО СЪБИТИЕ, защото две църкви - БПЦ и РПЦ - се събират, за да канонизират един светец! И един светец в лицето на архиепископ Серафим (Соболев) събира две църкви!

~~~~~~~~~~~~~~~

Вижте още по темата в:

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=190130

и

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=190274

и

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=190295

Текст и снимки: Десислава Панайотова, Любен Кисьов

 

 

Снимки

Архиеп. Серафим /Соболев/Троицки епископ ПанкратийТроицки епископ ПанкратийВладика Серафим СоболевГробът на архиеп. СерафимТроицки епископ ПанкратийАрхим. Филип и членове на съвместната комисия от страна на РПЦАрхиерейско благословениеАрхим. Филип - предстоятел на Руското подворие в СофияВладика Серафим СоболевТроицки еп. Панкратий в молитвен поклон пред гроба на архиеп. СерафимТози, Който ни спасява и води към святост
« предишна новинаследваща новина »