ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Паметта на св. Николай тържествено бе отбелязана в старопрестолния Видин

06 декември 2015 15:01, Видинска митрополия
Паметта на св. Николай тържествено бе отбелязана в старопрестолния Видин

С подобаващо духовно тържество бе почетена паметта на свети Николай Мирликийски Чудотворец в старопрестолния град на бреговете на белия Дунав – Видин.

Светата божествена Литургия в празнуващия митрополитски храм „Св. Николай” бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, в съслужение с Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, архимандрит Антим, протосингел на Видинска света митрополия и председател на храма, архимандрит Евтимий, архимандрит Самуил, йеромонах Стилиян, както и йеромонах Максим и монах Спиридон.

Проповед за неделята и празника произнесе архимандрит Евтимий, както в края на богослужението и Видинският митрополит Дометиан, който подтикна вярващите да отворят сърцата си за благия благочестив живот на светителя Николай и да подражават на живота и делата му.

За благословение на вярващите бе осветено и празнично коливо.

Молитвено участие в духовното тържество взеха г-н Момчил Станков, областен управител на Видин, г-жа Елка Георгиева, зам.-областен управите на Видин, г-н Огнян Ценков, кмет на Община Видин, г-н Венцислав Пасков, зам.-кмет на Община Видин, г-н Иво Иванов, директор на Пристанище Видин, г-жа Иванела Андреева, секретар на Община Видин, представители на държавни и общински институции, както и много гости и миряни, дошли да почетат паметта и да приемат благословение от св. Николай.

По стара традиция, след светото богослужение символично бе запален сребърен осмокандилник, във вид на кораб, подарен на храма от осемте видински фамилии, занимаващи се с риболовство.

Кандилата бяха запалени от Видинския митрополит Дометиан и височайшите гости на празника.

По традиция, тържественият ден продължи с литийно шествие до брега на река Дунав, което бе оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп. Там бе направена молитва за здраве и благословение на видинчани, а с хвърляне на венци във водите на реката бяха почетени и всички загинали рибари и моряци. Присъстващите бяха отново поздравени и благословени от Видинския митрополит Дометиан.

По възстановена традиция, във водите на река Дунав бе потопена света икона с образа на св. Николай, за благословение и плодовитост на водата.

Литийното шествие с бодра стъпка и "Дунавски марш" бе предвождано от Градския духов оркестър.

След молението бе осветен и раздаден на вярващите благословен корбан, както и представена изложба на храни и вина.

Тържествата по повод Никулден бяха организирани от Видинска света митрополия, Сдружение „Усмихни се с нас“, гр. Видин, Пристанище Видин, със съдействието на Община Видин, на които Видинска света митрополия изказва особена благодарност за съдействието и подкрепата за организирането на прекрасния празник, който е празник на Видин и неговите жители.

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »