ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

МОЛЕБЕН НА БПЦ ПРЕД ВЪРХОВНИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД - за делото относно "Св. Александър Невски"

07 декември 2015 13:14, Българска Патриаршия
Браницки еп. Григорий възглави молебена за "Св. Александър Невски" пред ВАС

Днес с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит пред сградата на Върховния административен съд /ВАС/ в София бе отслужен молебен за успешен изход на дело № 14 132/2014 г., свързано със собствеността върху ПКСХП „Св. Александър Невски“. /То е заведено от културно-историческото дружество "Будител"./

Молебенът бе възглавен от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий - викарий на Софийския митрополит, в съслужение със софийския митрополитски протодякон Иван Петков и дякон Васил Танев.

Пред ВАС те бяха молитвено подкрепяни от духовници, църковнослужители и миряни на БПЦ-БП от столицата и страната. Те се събраха в отговор на призива на Св. Синод да се включим в молебена за изпросване Божията помощ за запазването на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ като собственост на БПЦ–БП.

Епископ Григорий каза за медиите, че през десетилетията след построяването на "Св. Александър Невски" и доскоро липсата на документ за собственост не е поставяла под съмнение кой е действителният собственик на всебългарската светиня. Още повече сега, когато с решение на Министерския съвет на РБългария от 2014 г. е преотстъпено правото на собственост върху катедралата в полза на БПЦ, изглежда крайно непонятно защо това смущава някои български граждани. Патриаршеският храм винаги през последните 100 години се е използвал за богослужебни нужди и най-логичното развитие бе той да намери своя истински стопанин в лицето на Църквата.

Всички вярващи вдъхновено и с твърда вяра изпяха тропарите: на св. Николай, "Богородице Дево", на св. Кръст - "Спаси, Господи, люди твоя" и на св. Йоан Рилски Чудотворец с молитва към Бога - Той да даде успешно разрешаване на това дело, да обърне безразличните и закоравели сърца към православната вяра и страха Божий и да върне отдалечилите се от светата ни Църква помрачени чеда обратно към нея.

Защото Църквата е майката-хранителка на нашия народ, православната вяра е залогът за духовно-нравственото ни възрастване, а животът по Бога е път към вечното ни спасение. Спасение, в което нито родовата памет, нито културно-историческата дейност, нито патриотизмът биха могли да внесат своя дял, ако не са пропити от православно самосъзнание, от послушание и вярност към Христовата Църква и от истински църковен живот в Христа.

В края към молебена се присъединиха митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф и Ловчанският митрополит Гавриил, след което Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит бе посрещнат от молещите се християни, бидейки съпроводен от членовете на Св. Синод и българско духовенство.

При изпяване "Владику и священоначалника" патриарх Неофит, заедно със синодалните митрополити, духовници на БПЦ, църковнослужители и сътрудници, влезе в сградата на ВАС и се упъти към съдебната зала, за да защити светата Българска православна църква от посегателство спрямо законните й правомощия върху представителния за Българската Патриаршия патриаршески катедрален храм. Храм, който е събирателен символ на цялата ни културна и църковно-обществена история, символ на държавното ни и национално единство, символ на закрилата, която нашият народ има в лицето на Православната ни църква. Защото тя е невеста на истинния Бог и майка на светите братя Кирил и Методий и техните приемници - най-истинските будители, с чийто завет трябва да съизмерваме днешните си дела и на чийто подвиг трябва да подражаваме с всичките си сили!

Текст и снимки: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

Браницки еп. ГригорийМолебенът за Божия защита върху ПКСХП "Св. Александър Невски" и БПЦМолебенът за Божия защита върху ПКСХП "Св. Александър Невски" и БПЦБраницки еп. Григорий защитава правото на БПЦ върху "Св. Александър Невски"Молебенът за Божия защита върху ПКСХП "Св. Александър Невски" и БПЦМолебенът за Божия защита върху ПКСХП "Св. Александър Невски" и БПЦБраницки еп. Григорий възглави молебена за "Св. Александър Невски" пред ВАСМолебенът за Божия защита върху ПКСХП "Св. Александър Невски" и БПЦМолебенът за Божия защита върху ПКСХП "Св. Александър Невски" и БПЦМолебенът за Божия защита върху ПКСХП "Св. Александър Невски" и БПЦМолебенът за Божия защита върху ПКСХП "Св. Александър Невски" и БПЦХристово войнствоНегово Светейшество Българският патриарх Неофит идва във ВАСБългарският патриарх - с молитва и грижа за Църквата и народа
« предишна новинаследваща новина »